Разлика между версии на „Франц Шуберт“

Направо към навигацията Направо към търсенето
 
== Биография ==
=== Ранни години ===
Шуберт е роден като тринадесето от шестнадесет деца на [[31 януари]] [[1797]] г. в [[Лихтентал]] (близо до [[Виена]]). Само пет от децата доживяват първия си рожден ден. Баща му Франц Теодор е учител и директор на училище. Майка му Елизабет Вийц преди сватбата е готвачка на виенско семейство. Когато е петгодишен, Шуберт получава първите си уроци по цигулка от баща си. Когато е на шест, Шуберт започва да посещава училище. На осем получава уроци по свирене на орган от енорийския свещеник в Лихтентал Михаел Холцер.
Франц Петер Шуберт е роден в Химелпфортгрунд (днес част от [[Алзергрунд]]), [[Виена]], на [[31 януари]] [[1797]] г. и на следващия ден е кръстен в католическа църква<ref>Duncan, Edmondstoune (1905). Schubert. J.M. Dent. ISBN 1-4437-8279-3. OCLC 2058050.</ref>. Той е дванадесетото дете на Франц Теодор Флориан Шуберт (1763–1830) и Мария Елизабет Катарина Виец (1756–1812)<ref>McKay, Elizabeth Norman (1996). Franz Schubert: A Biography. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-816681-8.</ref>. Непосредствените предци на Шуберт произхождат от провинция Зукмантел в Австрийска Силезия. Баща му, син на моравски селянин, е известен енорийски учител и директор, неговото училище в [[Лихтентал]] има многобройни ученици. Той идва във Виена от Зукмантел през 1784 г. и е назначен за учител две години по-късно. Майка му е дъщеря на ключар, силезийски майстор и преди женитбата работи като прислуга в дома на виенско семейство. От четиринадесетте деца на Франц Теодор и Елизабет (едното от тях извънбрачно, родено през 1783 г.), девет умират в ранна детска възраст. Само пет от децата доживяват първия си рожден ден.
 
На петгодишна възраст Шуберт започва да получава редовни уроци от баща си, а година по-късно е записан в училището на баща си. Въпреки че не е известно точно кога Шуберт получава първото си музикално обучение, той получава уроци по [[пиано]] от брат си Игназ, но те продължават много кратко време, тъй като Шуберт започва да го превъзхожда в рамките на няколко месеца.
На 11-годишна възраст, през 1808 г. Шуберт започва да пее в придворния хор, след като една година преди това е написал първото си произведение. Там се запознава с бъдещи дългогодишни приятели като Йозеф фон Шпаун, Алберт Щадлер и Антон Холцапфел. Получава разнообразно музикално обучение под ръководството на Венцел Руцицка и по-късно [[Антонио Салиери]]. Шуберт е не само солист в хора, а и втори цигулар в оркестъра, поради което се запознава с инструментали на [[Йозеф Хайдн]] и [[Волфганг Амадеус Моцарт]].
 
Баща му му дава първите уроци по [[цигулка]], когато е на осем години. Скоро след това Шуберт получава първите си уроци извън семейството от Михаел Холцер, органист и хормайстор на местната енорийска църква в Лихтентал. Холцер често уверява бащата на Шуберт със сълзи на очи, че никога не е имал такъв ученик като Шуберт<ref>Kreissle von Hellborn, Heinrich (1869) [1865]. The Life of Franz Schubert. 1. Translated by Coleridge, Arthur Duke. Longmans, Green, and Company. The first full-length biography of Schubert (volume 1).</ref>. Холцер учи младия Шуберт на пиано и [[орган]], както и по [[басо континуо]]. Той също свири на [[виола]] в семейния струнен квартет, с братята си Фердинанд и Игназ на първа и втора цигулка и баща си на [[виолончело]]то. Шуберт пише най-ранните си струнни квартети за този ансамбъл<ref>Gibbs, Christopher H. (2000). The Life of Schubert. Cambridge University Press. ISBN 0-521-59512-6.</ref>.
 
=== Образование ===
Младият Шуберт най-напред попада на вниманието на [[Антонио Салиери]], тогава водещ музикален авторитет на Виена, през 1804 г., когато неговият вокален талант е признат. През ноември 1808 г. става ученик в Стадконвикт (Императорската семинария) посредством стипендия. На 11-годишна възраст, през 1808 г. Шуберт започва да пее в придворния хор, след като една година преди това написва първото си музикално произведение. Той е не само солист в хора, а и втори цигулар в оркестъра, поради което се запознава с увертюрите и симфониите на [[Волфганг Амадеус Моцарт]], симфониите на [[Йозеф Хайдн]] и по-малкия му брат [[Михаел Хайдн]] и увертюрите и симфониите на [[Бетовен]], композитор, от който се възхищава<ref>McKay, Elizabeth Norman (1996). Franz Schubert: A Biography. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-816681-8.</ref><ref>Duncan, Edmondstoune (1905). Schubert. J.M. Dent. ISBN 1-4437-8279-3. OCLC 2058050.</ref>. Допирът с тези и други произведения, съчетано със случайни посещения в [[опера]]та, поставя основата на по-широко музикално образование. В семинарията се запознава и с бъдещи дългогодишни приятели като Йозеф фон Шпаун, Алберт Щадлер и Антон Холцапфел.
 
Междувременно гениалността на Шуберт започва да се проявява в неговите композиции. Салиери решава да започне да го тренира частно по музикална теория и дори по композиция. Според Фердинанд първата композиция за пиано на момчето е била Фантазия за четири ръце; първата му песен е написана година по-късно. Понякога на Шуберт му е позволено да дирижира оркестъра на Стадконвикт. Посвещава голяма част от останалото си време на композиране на [[камерна музика]], няколко песни, композиции за пиано и по-амбициозните, богослужебни хорови творби, както и първата си симфония.
 
=== Учител ===
Завършва учителска [[семинария]] ([[1813]] – [[1814]] г.) и работи като помощник-учител при своя баща до [[1818]] г., след което се отделя от семейството си.
 

Навигация