Разлика между версии на „Рак на дебелото черво“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Премахнати редакции на TsvetoslavTsvetanovBG (б.), към версия на Nk
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение Редакция чрез приложение за Android
м (Премахнати редакции на TsvetoslavTsvetanovBG (б.), към версия на Nk)
Етикет: Отмяна
'''Ракът на дебелото черво''' е вид [[болест]]но състояние, разновидност на [[рак (болест)|рака]]. Той е най-честия рак на органите на [[Храносмилателен тракт|храносмилателния тракт]]. Негови жертви са мъже и жени на възраст между 40 и 60 години.
 
[[Дебело черво|Дебелото черво]] се намира на края на храносмилателната система и е с дължина е 1,5 – 2 [[метър|мm]]. Състои се от [[сляпо черво]] (''caecum''), възходящо [[ободно черво]] (''colon ascendens''), напречно ободно черво (''colon transversum''), низходящо ободно черво (''colon descendens''), [[сигмовидно черво]] (''colon sigmoideum'') и [[право черво]] (''rectum'').
 
== [[Патогенеза]] ==
# Палпация – изследване, при което чрез опипване се определя формите, размера и етапа на развитие на анормални формации. Изследват се основно слепите, правите и сигмоидните секции на дебелото черво.
# Иригоскопия – [[Рентгенография|рентгенова снимка]], която се прави след бариева клизма – въвеждане на контрастен разтвор, който реагира на рентгенови лъчи.
# Ректороманоскопия – изследване, при което последните 30 смcm от дебелото черво се оглеждат със специална камера.
# Ректален пръстов тест – спомага за идентифициране на основния тумор и неговите метастази;
# Колоноскопия – изследване, подобно на ректороманоскопията, при което се изследва участък с дължина до 1 мm. При този метод в ректума на пациента се въвежда специален фиброоптичен апарат и чрез него се оглежда лигавицата на дебелото черво. Може да бъде взета и биопсия.
# Фиброколоноскопия – най-добър метод, при който чрез апарат снабден с влакнеста оптика могат да бъдат огледани всички участъци на червото, чак до илеоцекалната клапа.
# Туморни маркери – изследва се чрез кръв.
 
* Първа линия химиотерапия
Прилага се при рак с далечни разсейки. Прилагат се следните. препарати: ''Оксалиплатин'', ''Левковорин'', ''5-Флуороурацил'', ''Иринотекан'', ''Капецитабин''.
 
* Втора линия химиотерапия
Използват се: ''Панитумумаб'', ''Цетуксимаб'', ''Ириноте­кан'', ''Митомицин'' ''С'', ''5-Флуороурацил''.
 
=== Нетрадиционни методи ===
Все повече хора се обръщат към нетрадиционната медицина поради негативните странични ефекти на традиционните методи -- химиотерапията и лъчетерапияталъчетерапицята разрушават здравите клетки, създават токсична среда в организма и намаляват [[имунитет]]а. Множество билки имат доказан антираков ефект, други се използват за имунна терапия (засилване на съпротивителните сили на организма). В много от световните клиники за лекуване на рак се прилагат цялостни оздравителни програми, включващи психотерапевтика (работа с положителни утвърждения, формули и т.н.), оздравителна диета без месо и животински мазнини, слънцелечение и т.н.
 
== Профилактика ==

Навигация