Разлика между версии на „Втора битка при Аламейн“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
м (replaced: предвижва → придвижва (4) редактирано с AWB)
м (→‎Предварителни действия: по-добър изказ)
Победата в тази битка бележи обрат в Северноафриканската кампания. Победата на съюзниците при Аламейн премахва надеждите на Оста да окупират Египет, да контролират достъпа до [[Суецки канал|Суецкия канал]] и да получат достъп до петролните полета в Близкия изток. Загубата при Аламейн бележи края на експанзията на Оста в Африка.
 
== Предистория ==
== Предварителни действия ==
До юли 1942 година, след успеха при [[Битка при Газала|Битката при Газала]], [[танкова армия Африка]] съставена от германски и италиански пехотни и механизирани части под командването на генерал [[Ервин Ромел]] прониква дълбоко в [[Египет]]. По този начин тя заплашва жизненоважния за британските сили снабдителен път, преминаващ през [[Суецки канал|Суецкия канал]]. Генерал сър [[Клод Окинлек]] се оттегляотстъпва с 8-ма армия на 50 мили от [[Александрия]], до участък, при който Катарската депресия е на 40 мили от [[Аламейн]], разположен на брега. Това дава на защитниците безопасни флангове, тъй като депресията е непроходима за танкове, и относително къса фронтова линия. Там настъплението на Оста бива спряно при [[Първа битка при Аламейн|Първата битка при Аламейн]] в началото на юли.
 
Контра офанзивата на 8-ма армия през юли е неуспешна, тъй като Ромел решава да се окопае и да позволи на изтощените си сили да се прегрупират. В края на юли 8-ма армия спира всички офанзивни действия, за да възстанови своите сили. В началото на август по време на визита в [[Кайро]] на британския министър-председател [[Уинстън Чърчил]] и генерал сър [[Алън Брук]], британския главнокомандващ, за заместник на Окинлек като главнокомандващ на 8-ма армия е избран генерал-лейтенант [[Бърнард Монтгомъри]] ( първоначалният избор е [[Уилям Гот]], е първоначалния избор, но той умиразагива, след като самолета,самолетът с който пътува, е свален от германски изтребител), а като главнокомандващ на войските в [[Близкия изток]] е назначен генерал сър [[Харолд Алекзандър]].
 
Изправен презпред прекалено дълги линии заотдалечени доставки и недостатъчни подкрепления, без да предполага заче огромнитепредстои съюзническида подкрепления,пристигнат коитоогромни предстоисъюзнически да пристигнатподкрепления, Ромел решава да атакува Съюзниците преди да успеят да се подготвят. На [[30 август]] 1942 година авангардът на атаката, воден от две бронетанкови дивизии от [[Немски Африкански корпус|Африканския корпус]] при [[Битка при Алам Халфа|Алам Халфа]] не успява да пробие защитата. В очакване на ответна атака от 8-ма армия на [[Бърнард Монтгомъри]], танкова армия Африка се окопава.
 
Факторите, които облагодетелстват защитния план на 8-ма армия при [[Първа битка при Аламейн|Първата битка при Аламейн]], - късата фронтова линия и защитените флангове, - сега са в полза на Ромел. В допълнение, той има достатъчно време да подготви защитните позиции и да изгради обширни минни полета и даограждения поставис бодлива тел. На 8-ма армия се налага да проведе фронтална атака срещу добре поготвениподготвени позиции. [[Харолд Алекзандър]] и [[Бърнард Монтгомъри]] се решени първо да установят числено преимущество, което да е достатъчно не само да пробият защитната линия, но и да унищожат армията на Ромел. В предишните сблъсъци нито една от страните не е имала решаващо превъзходство, за да постигне пълна победа при атака и да я използва. Страната, която губи, винаги успява да се оттегли и прегрупира.
 
След още шест седмици подготовка на своите сили британската 8-ма армия е готова да атакува. 200 000 войника и 1000 танка под командването на Монтгомъри правят своя ходпотеглят срещу 100 000 войника и 500 танка на [[танкова армия Африка]].
 
== Планът на Съюзниците ==

Навигация