Разлика между версии на „Педро де Алварадо“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (fixlink за източник - поставяне в [ ] скоби; козметични промени)
 
'''Педро де Алварадо Контрерас''' (познат още като ''Дон Педро де Алворадо'', {{lang|es|Pedro de Alvarado y Contreras}}) е [[Испания|испански]] [[конкистадор]], [[изследовател]] на [[Северна Америка]], [[губернатор]] на [[Гватемала]] и [[Хондурас]].
 
Участва в завладяването на [[Куба]], в изследването на бреговете на п-ов [[Юкатан]] и [[Мексикански залив|Мексиканския залив]], както и в завладяването на [[Мексико]], ръководено от [[Ернан Кортес]]. Въпреки, че е известенОсвен с умениятавоенните си като войникумения, Алварадо естава известен и с жестокостта и масовите убийства спрямо местните народи в Мексико при испанската [[колонизация]] на [[Америка]]
 
== Биография ==
Роден е около [[1486]] година в [[Бадахос]], регион [[Естремадура]], Испания. През 1511 г. Педро, заедно с всичките си по-малки братя и чичо си, се премества в Куба, където започва да се занимава със [[земеделие]].
 
През 1518 г. участва като командиркапитан на един от корабитекораб в експедицията на [[Хуан Диас де Грихалва]].
 
През 1519 – 1521 г. придружава [[Ернан Кортес]] като главен лейтенант в завладяването на [[Мексико]], а през 1522 – 1523 участва в експедицията на [[Гонсало Сандовал]] в покоряването на Южно Мексико.
 
На 25 юли 1524 г. по поръчение на Кортес със 120 конници и 300 войници тръгва на завоевателен поход към [[Гватемала]]. Открива провлака [[Теуантепек]] (ширина около 200 км) и тихоокеанското крайбрежие на [[Централна Америка]] на югоизток от провлака до залива [[Фонсека]] ({{coord|13|10|N|87|40|W|}}), в т.ч. високопланинската област [[Чиапас]] (в Югоизточно Мексико) и планинската южна област на Гватемала. Същата година основава град [[Антигуа Гватемала]].
 
През 1525 г. завлядява днешните територии на [[Салвадор]] и основава град [[ЕлСан Салвадор]]. През 1527 г. Алварадо е назначен за губернатор на Гватемала, а от 1532 до смъртта си е и губернатор на [[Хондурас]].
 
През 1534 г. до Алварадо стигат слуховете за богатата империя на [[инки]]те в [[Южна Америка]]. Той се опитва да се включи в завладяването на страната със свои хора и кораби, но е изпреварен от [[Франсиско Писаро]] и е принуден да се оттегли. След това продължава да налага жестоки мерки при потушаване на недоволството на индианците в поверените му територии, като при един от набезитенабег на испанците в индианско селище е премазан от ранен кон и умира няколко дни по-късно на [[4 юли]] [[1541]] година в [[Гуадалахара]].
През 1527 Алварадо е назначен за губернатор на Гватемала, а от 1532 до смъртта си е и губернатор на [[Хондурас]].
 
През 1534 до Алварадо стигат слуховете за богатата империя на [[инки]]те в [[Южна Америка]]. Той се опитва да се включи в завладяването на страната със свои хора и кораби, но е изпреварен от [[Франсиско Писаро]] и е принуден да се оттегли. След това продължава да налага жестоки мерки при потушаване на недоволството на индианците в поверените му територии, като при един от набезите на испанците в индианско селище е премазан от ранен кон и умира няколко дни по-късно на [[4 юли]] [[1541]] година в [[Гуадалахара]].
 
== Източници ==
<references />
* [http://www.ozon.ru/context/detail/id/2279336/ Магидович, И. П., ''История„История открытия и исследования Центральной и Южной Америки''Америки“, М.Москва, 1965 г., стр. 144, 151, 169, 173 – 174.]
 
== Външни препратки ==
 
{{Изследователи на Америка}}
 
{{commonscat|Pedro de Alvarado}}
 
{{СОРТКАТ:Алварадо, Педро де}}
[[Категория:Изследователи на Северна Америка]]
[[Категория:Испански изследователи]]
[[Категория:Конкистадори]]
[[Категория:Изследователи на Северна АмерикаХондурасци]]
[[Категория:Починали в Мексико]]
[[Категория:Личности (Гуадалахара)]]

Навигация