Разлика между версии на „Национално знаме на Нидерландия“

Направо към навигацията Направо към търсенето
+ ref
(+ ref)
{{без източници|18:15, 28 август 2018 (UTC)}}
{{Инфокутия знаме}}
'''Националното знаме на [[Нидерландия]]''' се състои от три еднакви цветни полета – червено, бяло и синьо, подредени в този ред хоризонтално от отгоре на долу и има правоъгълна форма с отношение ширина към дължина 2:3.
За първи път знаме с цветове оранжев, бял и син се използва във втората половина на 16 век, когато Холандските провинции вдигат бунт срещу [[Испания]]. Ръководител на въстанието е принц [[Вилхелм Орански]] и цветовете на знамето са взаимствани от неговия герб. Този флаг бил наречен ''Prinsenvlag'' на [[нидерландски език|нидерландски]] – „Знамето на Принца“ и става основа за днешното знаме.
 
След [[1630]] г. оранжевият цвят постепенно е заменен от червен<ref name="royal-house.nl">[https://www.royal-house.nl/topics/flags/flag-of-the-netherlands Royal House of Netherlands]</ref>, както свидетелстват различни картини от тази епоха. Тъй като не е имало явна политическа причина за промяна на цвета, най-вероятно той е бил променен от практиката<ref>[https://crwflags.com/fotw/flags/nl_prvlg.html#pr crwflags.com]</ref>. Синият и оранжевият цвят често били неразличими отдалеч, най-вече в морето. Друга вероятна причина била, че по това време оранжевият цвят се приготвял от смес от жълти и червени растителни оцветители. Така приготвеният оранжев цвят е много нетраен и лесно се отмива от вода, поради което е решено да се замени с много по-трайния червен цвят. Въпреки това оранжевият цвят остава символ на страната, като всички национални спортни екипи на Нидерландия са в оранжево.
 
== Външни препратки ==
* [http://fotw.vexillum.com/flags/nl.html Знамето на Нидерландия на ''Flags of the World'']
 
== Бележки ==
<references />
 
{{Европа-модел|Национално знаме на|[[Списък на националните знамена|Национални знамена]] на държавите в [[Европа]]}}

Навигация