Разлика между версии на „Дороти“

Направо към навигацията Направо към търсенето
19 байта изтрити ,  преди 1 година
м (форматиране: 2x кавички, тире (ползвайки Advisor))
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
{{без източници}}
'''Дороти Гейл''' е главна героиня в детския роман „''Добрият вълшебник[[Вълшебникът от Оз'']]“ (''The Wonderful Wizard of Oz''), написан от [[Франк Баум]], в началото на 20 век.
 
== Сюжет ==
Главната героиня Дороти, живее в малка ферма ссъс своите леля си и чичо си, и любимото куче Тото. След като буря връхлита фермата, Дороти се пренася във вълшебната земя на Оз. Решена да се върне в родния [[Канзас]], Дороти бива упътена от добрата вълшебница от север, да потърси великиятвеликия Вълшебник от Оз, живеещ в [[Смарагдовия град]]. Дороти пътува по пътя с жълтите павета, който я води през места, в които се запознава с трима приказни герои – Плашилото, [[Тенекиения човек]] и [[Страхливия лъв]]. Научавайки, че Дороти отива да се срещне с Вълшебника, новите ѝ приятели се присъединяват към нея в пътуването ѝ. След срещата ѝ с Вълшебника от Оз, Дороти трябва да се пребори с лошата вещица от запад, за да може да се прибере у дома.
 
== Адаптации ==
Известният роман, бива многократно драматизиран в безброй театрални постановки, анимационианимационни филми и игрална версияфилма „[[Магьосникът от Оз]]“ от 1939 година. Ролята на Дороти бива поверена на тогавашната млада надежда [[Джуди Гарланд]]. На 16-годишна възраст Джуди се справя великолепно с тази роля, благодарение, на която,което филмоватанейната ѝфилмова и музикална кариера се изстрелватизстрелва стремглаво към звездите.
 
[[Категория:Литературни герои]]

Навигация