Разлика между версии на „Александър Бел“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
През [[1873]] г. Бел получава длъжността преподавател по физиология на говора в [[Бостънски университет|Бостънския университет]]. През [[1876]] г. той получава патент на САЩ No 174465, описващ „метод и апарат… за предаване на говор и други звуци по телеграфа… с помощта на електрически вълни“. Фактически става дума за [[телефон]]а. В същата година той създава и първия [[микрофон]], фактически той е течен телефонен предавател и не е особено практичен. Освен това Бел работи по използването на светлинни лъчи в телекомуникациите – направление, впоследствие довело до създаването на [[оптично влакно|влакнесто-оптичните]] технологии.
 
През [[1877]] г. Бел се жени за своята ученичка Мейбъл Хабърд. През [[1882]] г. става [[натурализация|натурализиран]] гражданин на САЩ. През 1888 г. участва в създаването на [[Национално географско дружество|Националното географско дружество]] на САЩ, което е издател на списанието [[Нешънъл Джиографик]] (издавано от годината на създаването на дружеството).
 
Бел умира на [[2 август]] [[1922]] г. в имението си Бейн-Брей (Beinn Bhreagh) близо до град [[Бадек]] (Baddeck) (в канадската провинция [[Нова Скотия]]).

Навигация