Разлика между версии на „Вискозитет“

Направо към навигацията Направо към търсенето
ред.; форматиране: 4x нов ред, кавички (ползвайки Advisor)
(ред.; форматиране: 4x нов ред, кавички (ползвайки Advisor))
{{без източници}}
[[Файл:Viscosity.gif|мини|ПаданеПоведение на тяло в течност с малък (горе) и голям (долу) вискозитет]]
'''Вискозитетът''' е мярка за съпротивлението на [[флуид]] срещу преместването на едни негови пластове спрямо други. Възприема се като „гъстота“ или съпротивление при изливане. Вискозитетът представя вътрешното съпротивление (напрежение) на флуида да изтича и може да бъде считан като мярка за [[триене]]то на флуида. Така водата е „рядка“, тъй като има малък вискозитет, докато растителното масло е „гъсто“, защото има голям вискозитет.
 
== Теоретична обосновка на Нютон ==
 
Когато [[срязващо усилие]] е приложено на [[твърдо тяло]], тялото се деформира, докато деформацията породи противодействаща сила, която балансира приложената сила до достигане на равновесие. Когато напречно усилие е приложено върху [[флуид]] (тъй както [[вятър]]ът духа върху повърхността на [[океан]]а) флуидът започва да тече и продължава да тече, докато е приложено усилието. Когато усилието е премахнато, по принцип потокът се разпада поради вътрешно разсейване на [[енергия]]та. Колкото е по-гъст флуидът, толкова по-голямо е съпротивлението му на срязващи напрежения и по-бързо е затихването на потока му.
 
Принципно във всеки поток слоевете се движат с различни [[скорост]]и и "гъстотата"„гъстотата“ на флуида възниква от напрежението на срязване между слоевете, което изключително се съпротивлява на всяка приложена сила.
 
[[Исак Нютон]] постулира, че за прав, [[паралелен]] и равномерен поток, срязващото напрежение <math>\tau</math> между слоевете е пропорционално на [[градиент]]а на [[скорост]]та, ∂''u''/∂''y'', по посока [[перпендикуляр]]на на слоевете, с други думи относителното движение на слоевете.
 
:<math>\tau=\mu \frac{\partial u}{\partial y}</math>.
 
Тук константата μ е известна като ''коефициент на вискозност'', ''вискозитет'', или ''динамичен вискозитет''. Много флуиди като водата и повечето газове удовлетворяват критерия на Нютон и са известни като Нютонови''нютонови'' (идеални) флуиди. Не-Нютоновитенютоновите флуиди проявяват по-сложна от линейната зависимост между срязващите напрежения и градиента на скоростта.
 
В доста изчислителни случаи се използва отношението на вискозната сила към инерционната сила; последната е характеризирана от плътността на флуида ρ. Това отношение се характеризира от ''кинематичния вискозитет'', определен като:
 
 
[[Джеймс Кларк Максуел]] нарича вискозитета ''бягаща еластичност'' поради аналогията на съпротивлението при еластичната деформация на твърдите тела при напрежения на срязване. Вискозитетът е основният механизъм за разсейване енергията на движението на флуида, предимно като топлина.
 
В системата [[SI]] единицата за динамичен вискозитет е паскал-секунда (Pa·s), която е идентична на 1 [[нютон (единица)|N]]·[[секунда|s]]/[[метър|m]]<sup>2</sup> или 1 kg/(m·s).
В системата [[SI]] единицата за кинематичен''динамичен'' вискозитет е паскал-секунда (Pa·s), която е идентична на 1 [[нютон (единица)|N]]·[[секунда|s]]/[[метър|m]]<sup>2</sup> или 1 kg/(m·s). В системата [[CGS]] единицата за динамичен вискозитет е [[пуаз]]; 1 Pa·s = 10 пуаза.
 
В системата [[SI]] единицата за ''кинематичен'' вискозитет е m<sup>2</sup>/s. В системата CGS единицата за кинематичен вискозитет е [[стокс]].
 
[[Категория:Механика на флуидите]]

Навигация