Народоосвободителна бригада „Гоце Делчев“: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 11: Ред 11:
* [[Григор Григоров (офицер)|Григор Марков]] – член на щаба
* [[Григор Григоров (офицер)|Григор Марков]] – член на щаба
* капитан Аврамов – член на щаба
* капитан Аврамов – член на щаба
* [[Борис Карамфилов|капитан Каранфилов]] – член на щаба
* [[Борис Карамфилов|капитан Карамфилов]] – член на щаба
* подполковник Иванов – член на щаба.
* подполковник Иванов – член на щаба.



Версия от 13:23, 28 октомври 2019

Народоосвободителна бригада „Гоце Делчев“ е военна единица, съставена от наборни войници от българската армия от района на Македония и доброволци.

Сформирана е на 14 септември 1944 година в град София с постановление № 30 на Министерския съвет на правителството на ОФ.[1] За командир на бригадата е назначен Петър Трайков, а политически комисар е Мире Анастасов. Първоначално се състои от 4600 човека. Първия батальон на бригадата е изпратен към Македония на 30 септември, а втория на 7 октомври 1944 година. В края на октомври бригадата наброява вече 6276 души и 1286 коня. По това време тя е разформирована от югославските партизани, а частите ѝ са разпределени в Първа егейска ударна бригада, Деветнадесета, Двадесета и Двадесет и първа македонски ударни бригади. Бойците на бригадата участват в завършващите операции за отблъскване в Брегалнишко и Струмишко на немските войски през октомври - ноември.[2] По късно те са изпратени на Сремския фронт.

В края на 1944 година Петър Шанданов се присъединява към бригадата и пише в спомените си:

Направи ни силно впечатление, че от първоначалния състав на Щаба на бригадата нямаше нито помен. Останал беше само командирът ѝ Пецо Трайков, а останалите офицери, някои от които бяха завършили нашата военна академия, бяха изпратени по строевите части, като бяха заменени с местни хора, съвсем неподготвени за длъжностите, които заемаха, между които имаше и един или двама попове. Името на бригадата „Гоце Делчев“ беше заменено с III брегалнишки корпус. Пагоните на офицерите, понеже бяха български, бяха свалени от шинелите и куртките им, без да бъдат заменени с други отличителни знаци. Така че офицерите се познавали само по плата на дрехите им, без да се знае кой какъв чин има. От тези промени духът на офицерите беше отпаднал. Когато запитах Трайков по чие нареждане са станали тези промени и защо се е съгласил той, последният вдигна рамене и ми каза, че това станало по нареждане на Темпо[3].

Ръководен състав

Първоначално бригадата има следния ръководен състав:[4]

Бележки

  1. Военната част, чийто име символизира отношението с българското национално-освободително движение в Македония срещу османското управление в края на 19 и началото на 20 век е създадена с Министерска заповед № 30 от 14 септември 1944 г. на правителството на Отечествения фронт. Бригадата се състои от наборници, повиквани в периода 1941 – 1944 във Вардарска Македония и записани в частите на българската армия За повече виж: Svetlozar Eldarov, From Struma to Srem: The Macedonian People's Liberation Brigade „Gotse Delchev“ in the final phase of World War II (1944 – 1945); Македонски научен институт, сп. Македонски преглед, 2012, Issue No: 3 pp. 7 – 20, Language: Bulgarian.
  2. Македонска енциклопедија, том II. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-024-1. с. 1020. (на македонска литературна норма)
  3. Шанданов, Петър, Богатство ми е свободата, ИК Гутенберг, София, 2010, стр.326, 330.
  4. Вестник Офицер, бр. 8, 2011, стр. 13