Виктория (щат): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 20: Ред 20:


== Стопанство ==
== Стопанство ==
Силно развито е [[овцевъдство]]то (предимно за мляко) и отглеждането на [[пшеница]] и плодове. Както и в [[Южна Австралия]] и тук винарството бележи значителен напредък. В щата има и се използват находищата на кафяви [[въглища]], [[петрол]] и [[природен газ]]. Най-голям пристанищен град и индустриален център е [[Мелбърн]]. Международното летище [[Туламарин]] се намира на 22 km северно от града.
Силно развито е [[овцевъдство]]то (предимно за мляко) и отглеждането на [[пшеница]] и плодове. Както в [[Южна Австралия]], така и тук винарството бележи значителен напредък. В щата има и се използват находищата на кафяви [[въглища]], [[петрол]] и [[природен газ]]. Най-голям пристанищен град и индустриален център е [[Мелбърн]]. Международното летище [[Туламарин]] се намира на 22 km северно от града.


== Население ==
== Население ==
Повече от 70% от жителите на щата живеят в [[Мелбърн]]. Населението в агломерацията Мелбърн е 3 634 233 души, с това града се нарежда на второ място след [[Сидни]].
Повече от 70% от жителите на щата живеят в [[Мелбърн]]. Населението в агломерацията Мелбърн е 3 634 233 души, като така градът се нарежда на второ място след [[Сидни]].


Други големи градове в щата са [[Геелонг]], [[Баларат]], [[Бендиго]] и [[Шапартън]]. Виктория е най-[[Урбанизация|урбанизираният]] австралийски щат (90% от хората живеят в градовете).
Други големи градове в щата са [[Геелонг|Джилонг]], [[Баларат]], [[Бендиго]] и [[Шапартън]]. Виктория е най-[[Урбанизация|урбанизираният]] австралийски щат (90% от хората живеят в градовете).


Най-големите градове са:
Най-големите градове са:
* [[Мелбърн]] – 3 700 000
* [[Мелбърн]] – 3 700 000
* [[Геелонг]] – 205 000
* [[Геелонг|Джилонг]] – 205 000
* [[Баларат]] – 90 200
* [[Баларат]] – 90 200
* [[Бендиго]] – 82 000
* [[Бендиго]] – 82 000

Версия от 16:44, 30 октомври 2019

Вижте пояснителната страница за други значения на Виктория.

Виктория
Victoria
Знаме
      
Герб
Виктория в АвстралияВиктория в Австралия
Страна Австралия
Адм. центърМелбърн
Площ237 629 km²
Население6 526 413 души (2018)
27,5 души/km²
Официален сайтwww.vic.gov.au
Виктория в Общомедия

Виктория (на английски: Victoria) е щат в южната част на континента Австралия. Столица и най-голям град е Мелбърн.

История

Първите заселници на областта са от приблизително 40 000 години. През 1830 започват да пристигат и първите европейци, които основават Мелбърн през 1835.

От 1851 Виктория е британска колония. През същата година е намерено злато близко до Баларат. Това предизвиква масово прииждане на обхванати от златна треска чужденци (предимно европейци и китайци).

Стопанство

Силно развито е овцевъдството (предимно за мляко) и отглеждането на пшеница и плодове. Както в Южна Австралия, така и тук винарството бележи значителен напредък. В щата има и се използват находищата на кафяви въглища, петрол и природен газ. Най-голям пристанищен град и индустриален център е Мелбърн. Международното летище Туламарин се намира на 22 km северно от града.

Население

Повече от 70% от жителите на щата живеят в Мелбърн. Населението в агломерацията Мелбърн е 3 634 233 души, като така градът се нарежда на второ място след Сидни.

Други големи градове в щата са Джилонг, Баларат, Бендиго и Шапартън. Виктория е най-урбанизираният австралийски щат (90% от хората живеят в градовете).

Най-големите градове са:

По-малко от 1% от жителите се определят като аборигени. Най-големият брой чужденци, които живеят в щата, идват от Великобритания, Италия, Виетнам, Нова Зеландия и Гърция.

Вероизповедания

Около 65 на всеки 100 жители са християни. Католиците и протестантите съставят 30% от всички хора. Населението, изповядващо будизъм, все повече се разраства, мюсюлманите са 93 000, а евреите 40 000. Около 17% са атеисти.

Спорт

Плажът Белс

Най-популярният и обичан спорт е австралийският футбол. Десет от всичките 16 клуба по австралийски футбол, играещи в австралийската футболна лига, са от Виктория. По традиция финалът на шампионата в този спорт се провежда на игрището за крикет в Мелбърн през последната събота на септември.

Във Виктория се срещат отлични условия за каране на сърф. На плажа Белс всяка година се провежда световното първенство за професионалисти Рип Кърл.

Университети

Външни препратки