Балена: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Danissimo (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 3: Ред 3:
[[Файл:Baleen.jpg|рамка|Балени]]
[[Файл:Baleen.jpg|рамка|Балени]]


'''Балените''' или т.нар. '''китови мустаци''' са рогови пластини, заместващи [[зъб]]ите при [[Беззъби китове|Беззъбите]] или баленови китове. Представляват два надлъжни реда от 300-400 гребеновидно наредени плоски и еластични пластини с перовидно разчленен вътрешен ръб, разположени от двете страни на горната челюст на [[кит]]а. Макар да се наричат още ''китова кост'' (whalebone), балените всъщност са изградени от [[кератин]], също като ноктите и космите. Служат на кита за да прецежда [[планктон]] от водата.
'''Балената''' е филтрираща храната система, заместваща [[зъб]]ите при [[Беззъби китове|беззъбите]] (баленови) [[Кит|китове]]. Служи на кита да прецежда [[планктон]] от водата. Състои се от два надлъжни реда от 300-400 гребеновидно наредени плоски и еластични пластини с перовидно разчленен вътрешен ръб, по един ред от всяка страна на горната челюст на кита. Макар да се нарича още ''китова кост'' (англ. „whalebone“), балената всъщност е видоизменена кожа и е изградена от [[кератин]], също като човешките нокти и косми.


Някои китове, като [[Гренландски кит|гренландския]], притежават по-дълги балени. Други, като [[Сив кит|сивия]], използват балената само от едната страна на устата си. В зависимост от вида на кита, балената може да е дълга от 0,5 м до 3,5 м и да тежи до 90 кг.
Самата дума ''балена'' идва от [[латински|латинското]] ''balaena'' и [[гръцки|гръцкото]] ''phallaina'' – и двете означаващи ''кит''.

Самата дума ''балена'' идва от [[латински|латинското]] ''balaena'' и [[гръцки|гръцкото]] ''phalaina'' – и двете означаващи ''кит''.


== Хранене с балени ==
== Хранене с балени ==
Баленовите китове се хранят като отварят широко уста и загребват цели пасажи дребни [[ракообразни]] ([[крил]], [[копеподи]]) или дребна [[риба]] заедно с огромно количество вода. След това частично затварят уста и притискат език към небцето си изтластвайки водата встрани към балените, там плячката се отцежда, а водата изтича навън.
Баленовите китове се хранят като отварят широко уста под водата и загребват цели пасажи дребни [[ракообразни]] ([[крил]], [[копеподи]]) или дребна [[риба]] заедно с огромно количество вода. След това частично затварят уста и притискат език към небцето си, изтласквайки водата встрани към балените, където плячката се отцежда, а водата изтича навън.


== Стопански приложения на балените ==
== Стопански приложения на балените ==
По-рано балените са били използувани за направата на камшици за файтони и пръчки на слънчобрани, както и за подсилване на дамски корсети. Използувани са и за подгъване на хартия. [[Инуити]]те пък още от древността използват балени за подсилване на своите [[лък]]ове.
По-рано балените са били използвани за направата на камшици за файтони и пръчки на слънчобрани, както и за подсилване на дамски корсети. Използвани са и за подгъване на хартия. [[Инуити]]те пък още от древността използват балени за подсилване на своите [[лък]]ове.


[[Категория:Анатомия на бозайниците]]
[[Категория:Анатомия на бозайниците]]

Версия от 10:29, 31 октомври 2019

Вижте пояснителната страница за други значения на Балени.

Балени

Балената е филтрираща храната система, заместваща зъбите при беззъбите (баленови) китове. Служи на кита да прецежда планктон от водата. Състои се от два надлъжни реда от 300-400 гребеновидно наредени плоски и еластични пластини с перовидно разчленен вътрешен ръб, по един ред от всяка страна на горната челюст на кита. Макар да се нарича още китова кост (англ. „whalebone“), балената всъщност е видоизменена кожа и е изградена от кератин, също като човешките нокти и косми.

Някои китове, като гренландския, притежават по-дълги балени. Други, като сивия, използват балената само от едната страна на устата си. В зависимост от вида на кита, балената може да е дълга от 0,5 м до 3,5 м и да тежи до 90 кг.

Самата дума балена идва от латинското balaena и гръцкото phalaina – и двете означаващи кит.

Хранене с балени

Баленовите китове се хранят като отварят широко уста под водата и загребват цели пасажи дребни ракообразни (крил, копеподи) или дребна риба заедно с огромно количество вода. След това частично затварят уста и притискат език към небцето си, изтласквайки водата встрани към балените, където плячката се отцежда, а водата изтича навън.

Стопански приложения на балените

По-рано балените са били използвани за направата на камшици за файтони и пръчки на слънчобрани, както и за подсилване на дамски корсети. Използвани са и за подгъване на хартия. Инуитите пък още от древността използват балени за подсилване на своите лъкове.