Септември (хижа): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Ред 17: Ред 17:
}}
}}


'''„Септември“''' е [[хижа|туристическа хижа]], намираща се в местността Балабана на [[Витоша]] в подножието на връх [[Балабана]], на мястото на стария горски [[Мандрата (заслон)|заслон Мандрата]]. Хижата се намира на 1495 м. надморска височина, сред широколистна и вечнозелени иглолистни гори. Построена е в периода 1953 – 1955 г. от тогавашната доброволна спортна организация „Септември“. Стопанисва се от ДСО „Септември“. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, отоплението е с електрически радиатори. Капацитетът на хижата е 24 места.
'''„Септември“''' е [[хижа|туристическа хижа]], намираща се в местността Балабана на [[Витоша]] в подножието на връх [[Балабана]], до стария горски [[Мандрата (заслон)|заслон Мандрата]]. Хижата се намира на 1495 м. надморска височина, сред широколистна и вечнозелени иглолистни гори. Построена е в периода 1953 – 1955 г. от тогавашната доброволна спортна организация „Септември“. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, отоплението е с електрически радиатори. Капацитетът на хижата е 31 места.


== Изходни пунктове ==
== Изходни пунктове ==

Версия от 10:16, 1 ноември 2019

Вижте пояснителната страница за други значения на Септември.

Хижа „Септември“
42.6176° с. ш. 23.2445° и. д.
Местонахождение на Витоша
ДържаваБългария
МестоположениеМестност „Балабана“
ПланинаВитоша
Надм. височина1495 m
Брой места24
Водоснабдяванеда
Електрифициранеда
Санитарни възлида
Удобствапарно, столова, бар

„Септември“ е туристическа хижа, намираща се в местността Балабана на Витоша в подножието на връх Балабана, до стария горски заслон Мандрата. Хижата се намира на 1495 м. надморска височина, сред широколистна и вечнозелени иглолистни гори. Построена е в периода 1953 – 1955 г. от тогавашната доброволна спортна организация „Септември“. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, отоплението е с електрически радиатори. Капацитетът на хижата е 31 места.

Изходни пунктове

  • местността Златните мостове (последна спирка на автобус № 63) – 0,30 ч
  • село Владая (спирка „Кметство Владая“ на автобуси № 58 и 59) – 2,00 ч
  • гара Владая (на жп линия София – Радомир – Кулата/Гюешево) - 2,30 ч
  • квартал „Княжево“ на София (последна спирка на трамваи № 5 и 11) – 2,30 ч (през местността Бялата вода и ресторант „Елените“)

Съседни туристически обекти

Външни препратки