Разлика между версии на „Кабиле“

Направо към навигацията Направо към търсенето
На 1 km югозападно от Кабиле се намира женският манастир с аязмо „Успение на Св. Богородица“. Манастирът е основан през [[1928]] г. около извор (аязмо) с вода, за която се смята, че е лековита (използва се и в наши дни). Има исторически данни, че манастирът е много по-стар. Като женски манастир, обителта е съществувала до падането на България под османска власт. Свети Патриарх Евтимий минал през манастира на път към своето заточение в Бачковския манастир.
 
В центъра на Кабиле се намира селската [[чешма]]. Тя е ремонтирана и е в добър вид. До нея има изградена детска площадка, парк с осветление, кът за отдих.
 
В парка има паметник на загиналите жители на селото в Балканската, Първата и Втората световни войни.
 
== Икономика ==
По-голямата част от трудещите се от Кабиле работят в гр. Ямбол.Безработицата е 3,5%.Изселването е значително-8% от жителите с постоянен адрес не живеят в селото.В Кабиле е построен уютен хотел, в центъра има сладкарски цех,помещаващ се в сграда,която бе предназначена за читалище,но бе продадена. Край Кабиле е построен логистичен център ЛИДЪЛ, строи се Винпром, предстои започването на строеж на производствено предприятие и складова база.
 
== Източници ==
Анонимен потребител

Навигация