Разлика между версии на „Escherichia coli“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м
м
 
Този вид бактерия живее и в други среди, например в крайбрежията на термални извори. ''E. Coli'' има стотици разновидности, повечето от които са безвредни. Безвредните щамове са част от нормалната микрофлора на червата на човека и животните. Там тя допринася полза на гостоприемника, като участва в синтезирането на витамин К, както и в предпазването от развитие на патогенни бактерии в дебелото черво. [[Щам]]ът O157:H7, обаче, отделя силен токсин, който причинява заболявания при хората.<ref>[http://www.cdc.gov/ncidod/dbmd/diseaseinfo/escherichiacoli_g.htm Американски център за контрол и предотвратяване на заболяванията]</ref>
 
===== Присъствие в нормалната микрофлора =====
Нормално ''E. coli'' се заселва в дебелото черво на новороденото дете в рамките на 40 часа след неговото раждане. Заселването става чрез храната или чрез лицата, контактуващи с него. ''E. coli'' остава през целия живот в човешкия организъм в количество 10<sup>6</sup>—10<sup>8</sup> КОЕ/г . Според някои хипотези, възможно е заселването да става още в майчината утроба.
 
Непатогенният щам ''Escherichia coli'' Nissle 1917, известен като Mutaflor, се използва в медицината в качеството на [[пробиотик]], основно за лечение на стомашно-чревни заболявания, в това число и у новородени.
 
== В популярната култура ==
342

редакции

Навигация