Разлика между версии на „Сефарадски евреи“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м (Унифициране на заглавия на раздел Вижте също)
м
'''Сефарадските евреи''' са етническа група евреи, чийто етногенезис и начало като отделна еврейска общност се позиционира на [[Иберийския полуостров]] около II век. Прието е с този термин да се наричат живелите на Иберийския полуостров евреи и техните потомци. След като с [[Алхамбрайски декрет|декрета от Гранада]] през 1492 г. евреите са прогонени от [[Испания]] и тъй като Османската империя предалагапредлага защита за сефарадските евреи, много от тях мигрират в [[Македония (област)|Македония]], основно в [[Солун]], понякога спирайки в Португалия и Италия. Според някои историци предлаганата защита за евреите е демографски стратегически ход на Османската империя, за да привлече сефарадските евреи и така да се промени демографската картина на града.<ref name="Cambridge">Rosamond McKitterick, Christopher Allmand, ''The New Cambridge Medieval History'', p. 779 –</ref>
 
Онези от сефарадите които приемат [[християнство]]то по времето на [[реконкиста]]та, за да запазят [[имущество]]то си, общественото си положение или някакви привилегии стават известни като [[марани]]. Под страх от [[аутодафе]] след [[инквизиционен процес]], те нямат правото да се конвертират обратно, т.е. да се връщат към старата си религия - – [[юдаизъм|юдаизма]].
 
Макар и прогонени от Испания, сефарадите запазват своя испанско-еврейски говор известен като [[ладински език (ибероромански)|ладински]]. Мнозина от тях запазват и собствените си имена които имат в Испания и Португалия. Често обичаите и традициите на сефарадите се различават от тези на другите евреи-особено на [[ашкенази]]те. Двете еврейски общности трудно комуникират през вековете и дори остават до голяма степен чужди помежду си. Сефарадите, приети сравнително добре в рамките на Османската империя попадат в един свят, доминиран предимно от [[ислям]]а. Изолацията от Европа на този свят се отразява и на развитието на сефарадските общности.
 
Появата на модерния [[ционизъм]] не засилва автоматично интереса към сефарадите. Докато европейските евреи разбират [[ционизъм|ционизма]] като политическо движение, то сефарадите го разглеждат като творение на Провидението. Водени от идеализма си, хиляди сефаради напускат близкоизточните си родини и пристигат в [[Израел]]. Тук обаче те често са третирани като евреи "втора„втора категория"категория“, зле заплатени, те обитават крайни и непрестижни квартали.
 
== Вижте също ==
<references />
 
{{юдаизъм-мъниче}}
{{Етнически групи в Израел}}
[[Категория:Сефарадски евреи| ]]
{{юдаизъм-мъниче}}

Навигация