Разлика между версии на „Манастирски ливади“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Бот: замяна на тире с дефис в по- и най-
м (Бот: замяна на тире с дефис в по- и най-)
В административно отношение кварталът е разделен между два софийски [[Район (градско подразделение)|района]]. Частта, намираща се на запад от бул. България, принадлежи към район [[Витоша (район)|Витоша]], докато тази на изток спада към район [[Триадица (район)|Триадица]].
 
Кварталът е един от най-бързоразвиващите се райони на София. Манастирски ливади се намира в удобна близост до центъра на София и се обслужва от една от най-бързите пътни артерии на столицата – бул. „България“. Разположението на Манастирски ливади близо до Витоша и до престижните жилищни квартали „Бояна“, „Драгалевци“ и „Киноцентър“, от една страна, и близостта на квартала до центъра на София – 15 минути път с автомобил – от друга, го правят едно от най–предпочитанитенай-предпочитаните места за живеене. Кварталът се характеризира с тиха и спокойна атмосфера, специфичен микроклимат и чист въздух. Лифтът за ски пистите на Витоша се намира в близост до Манастирски ливади. Основен проблем на квартала е, че поради бързото и необмислено приватизиране на одържавявани земи, землището му не разполага с публично зелено пространство или парк, а зелената му система е оскъдна. Единственото подобно място е обръщалото на трамвай 7.
 
На територията на Манастирски ливади се намират МБАЛ „Св. София“, хотел Феста София, бутикови магазини, заведения от сферата на услугите и забавленията. В близост има поликлиника, спортна зала, три реномирани училища – едното с разширено изучаване на английски език, а другото на немски, три детски градини, Националният исторически музей.
118 392

редакции

Навигация