Разлика между версии на „Селахатин Демирташ“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Бот: замяна на тире с дефис в по- и най-
м (Бот: замяна на тире с дефис в по- и най-)
През септември 2010 г. той е осъден на 10 месеца затвор за предполагаеми връзки с [[Работническа партия на Кюрдистан|Работническата партия на Кюрдистан]] (ПКК), но го освобождават с присъда 5 години условно.<ref name="novinite.bg, 7 юни 2015"/>
 
През 2011 – 2012 г. по време на кюрдските протести в Турция, става лидер на кампания за гражданско неподчинение, сравнявайки ги с [[Арабски протести (2010 – 2012)|Арабската пролет]], по–специалнопо-специално на революцията в Египет. След разстрела на поддръжници на Партията на мира и демокрацията от страна на турската полиция през април 2011 г. От името на кюрдите той се среща с тогавашния турски президент [[Абдуллах Гюл]].
 
На 4 ноември 2016 година в разгара на обвиненията около опита за държавен преврат в на 15 юли същата година, Демирташ е арестуван заедно със съпредстедателя на партията – Фиген Юксекдат, както и с над 80 депутати и представители на местната власт от Демократичната партия на народите. Той е обвинен в пропаганда и членство в Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара и западните ѝ съюзници определят като „терористична“. Демирташ е заплашен от 142-годишна присъда.
115 814

редакции

Навигация