Бинкос: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м замяна с n-тире; козметични промени
Ред 24: Ред 24:


== История ==
== История ==
Преди [[Руско-турска война (1877-1878)|Руско-турската война]] е било изцяло турско село, но след идването на руските войски [[турци|турското]] население бяга към [[Турция]]. Земите, които те оставят, са купени от българи и селото става изцяло българско. На запад от селото се намира известната [[Сатма чешма]], където през месец май [[1876]] г. са заловени и убити [[Стоил войвода]] и неговите [[четник|четници]]. От турски името „бин кос“ означава „хиляда ореха“. В селото има над сто орехови дървета. Орехите са не само в и покрай селото, но също така и по бреговете на минаващата близо река [[Тунджа]]. Бинкос е известно с воденицата, барата и системата от канали за независимо водонапояване, които жителите на селото все още поддържат в отлично състояние. Жителите на с. Бинкос са известни и с производството на сочни праскови и череши.
Преди [[Руско-турска война (1877-1878)|Руско-турската война (1877 – 1878)]] е било изцяло турско село, но след идването на руските войски [[турци|турското]] население бяга към [[Турция]]. Земите, които те оставят, са купени от българи и селото става изцяло българско. На запад от селото се намира известната [[Сатма чешма]], където през месец май [[1876]] г. са заловени и убити [[Стоил войвода]] и неговите [[четник|четници]]. От турски името „бин кос“ означава „хиляда ореха“. В селото има над сто орехови дървета. Орехите са не само в и покрай селото, но също така и по бреговете на минаващата близо река [[Тунджа]]. Бинкос е известно с воденицата, барата и системата от канали за независимо водонапояване, които жителите на селото все още поддържат в отлично състояние. Жителите на с. Бинкос са известни и с производството на сочни праскови и череши.


В миналото в Бинкос е имало начaлно училище (изградено в [[1880]]) и детска градина. Поради липсата на деца са затворени. Причината може да се търси в това, че много от младите жители бягат в близкия административен център – Сливен. Известно е също, че Бинкос е единственото село с разрушено читалище след демократичния преход.
В миналото в Бинкос е имало начaлно училище (изградено в [[1880]]) и детска градина. Поради липсата на деца са затворени. Причината може да се търси в това, че много от младите жители бягат в близкия административен център – Сливен. Известно е също, че Бинкос е единственото село с разрушено читалище след демократичния преход.

Версия от 11:52, 25 ноември 2019

Бинкос
Общи данни
Население131 души[1] (15 март 2024 г.)
10,2 души/km²
Землище12,85 km²
Надм. височина193 m
Пощ. код8855
Тел. код04513
МПС кодСН
ЕКАТТЕ04114
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСливен
Община
   кмет
Сливен
Стефан Радев
(ГЕРБ; 2015)
Бинкос в Общомедия

Бинкос е село в Югоизточна България. То се намира в Община Сливен, област Сливен.

Входът на селото и мостът над Беленска река
Паметник на Стоил Войвода край с.Бинкос (Сатма чешма)
Бент на р.Тунджа край с.Бинкос

География

Село Бинкос е разположено в Източна Стара планина, на брега на Беленска река, приток на река Тунджа. Намира се на кръстопът, свързващ Сливен с Твърдица и Сливен с Нова Загора.

История

Преди Руско-турската война (1877 – 1878) е било изцяло турско село, но след идването на руските войски турското население бяга към Турция. Земите, които те оставят, са купени от българи и селото става изцяло българско. На запад от селото се намира известната Сатма чешма, където през месец май 1876 г. са заловени и убити Стоил войвода и неговите четници. От турски името „бин кос“ означава „хиляда ореха“. В селото има над сто орехови дървета. Орехите са не само в и покрай селото, но също така и по бреговете на минаващата близо река Тунджа. Бинкос е известно с воденицата, барата и системата от канали за независимо водонапояване, които жителите на селото все още поддържат в отлично състояние. Жителите на с. Бинкос са известни и с производството на сочни праскови и череши.

В миналото в Бинкос е имало начaлно училище (изградено в 1880) и детска градина. Поради липсата на деца са затворени. Причината може да се търси в това, че много от младите жители бягат в близкия административен център – Сливен. Известно е също, че Бинкос е единственото село с разрушено читалище след демократичния преход.

Религии и етноси

В селото живеят предимно етнически българи. През последните години се наблюдава и заселване на цигани. Основна религия е православното християнство.

Културни и природни забележителности

Коритото на река Тунджа около селото е подходящо за туризъм и риболов. В близост, по поречието на река Беленска, се намира извор, за водата на която местните твърдят, че е лековита. Това е подходящо място за почивка през лятото, далеч от шума на всекидневието.

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България