Разлика между версии на „Кая“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
| фон = група
| картинка = Kaya-band.jpg
| картинка_текст = група KAYA през 2004 г.
| създадена = [[София]]<br>, [[България]]
| стил = [[реге]]<br>[[ска]]<br/>[[фънк]]<br>[[етно денсхол]]
| период_на_активност = от 1999 до днес
| лейбъл = VOJD HOUSE
| състав = Георги Борисов (Жмея)<br/>Михаил Михайлов<br/>Сънката<br/>Петьо Момчев<br/>Сашко Борисов<br/>Иван Терзиев (Вожда)
}}
 
'''„Кая“Кая''' е българска [[реге]], [[ска]] и [[фънк]] група.<ref>[http://www.bg-rock-archives.com/members.php?band_id=1010 Профил: Kaya] ''Bulgarian Rock Archives''. Посетен на 2019-12-7.</ref>
 
== История ==
 
=== Създаване ===
Идеята за създаването на групата се заражда в главата на основателя ѝ, басистът Георги Борисов (Жмея)<ref>[http://www.bg-rock-archives.com/artist.php?artist_id=4557 наПрофил: 11Георги августБорисов] 1999''Bulgarian годинаRock Archives''. Посетен на 2019-12-7.</ref>, по време на слънчевото затъмнение на 11 август 1999 г.
 
По това време тойБорисов "забива" в гаражна кросоувър банда, в която обаче не възприемат добре новите му по-леки и веселяшки нещаидеи. Следва преосмисляне на всичко досегадо този момент, след което Жмея напуска и през зимата на 1999 годинаг. официално създава група'''Кая''' (на английски: '''КAYA'''). Но до събирането на идеалния лайн-ъп минават около шест месеца, през които изпробва около дузина музиканти. Така той открива самородния талант Михаил Безручков – арменско-руски китарист, който е един от „виновниците“ за по-сетнешното звучене на бандата. Така постепенно започва да се изгражда стила на групата, чиято основа се корени в реге и рага музиката. Но наред с тези два стила при слушането на '''KAYA''' могат да се доловят и джази тръбите на брасовете, нихилистичните настроения на текстовете и фънки груува на ритъм-секцията. Също така не остава незабелязано и онова пънк-кор настроение, което е като нещо недоизказано във всяка едно от песните на бенда. Първоначалната формация включва Жоро (Жмея) – вокал и бас китара, Мишо (Арменеца) – китара, Коцето Атанасов – тромбон и бек-вокали, Селма Лински – пиано, Ники – барабани и Анди от Нигерия – китара. В този състав те изнасят няколко концерта, от които един е като подгряваща група на популярната по това време група '''„Уикеда“'''[[Уикеда]]. Но към края на 2000 година Жмея попада на Михаил (Михата) Михайлов, който тогава е напуснал „Уикеда“Уикеда и работи като продавач в един от магазините на „Мейсънс“.
 
Следват няколко репетиции с него, а сетне и два концерта, след които той решава да се присъедини към реге-шайката. Така вече стилът добива и новото по-тежко звучене, което идеално се съчетава с цялата идеология на досегашните парчета.
 
=== Студийни и медийни проекти ===
През зимата на 2000/2001 годинаг., музикантите се затварят в различни репетиционни, в които доизграждат своите идеи. Тогава те са готови и с албума си, който две години по-късно ще бъде записан в студио „РЕЙ“ под вещата саунд-режисура на Милко Михайлов.
 
Легендарния тромпетист Михаил Йосифов помага на момчетата с написването на брасове за една голяма част от парчетата.
106

редакции

Навигация