Направо към съдържанието

Рап: Разлика между версии

5338 байта добавени ,  преди 2 години
м
Премахнати редакции на 77.77.32.127 (б.), към версия на 84.238.210.38
м (Премахнати редакции на 77.77.32.127 (б.), към версия на 84.238.210.38)
Етикет: Отмяна
{{без източници|18:02, 11 април 2018 (UTC)}}
 
'''Рап музиката''', или '''[[хип-хоп]]''', е създадена през 1980-те години.
<br />
 
Може да се създаде със или без ритъмен съпровод. Стилът е комбинация на [[реч]], [[проза]], [[поезия]] и [[песен]]. Произходът му може да се търси в африканската, карибската и американската [[музика]].
 
Рапът на днешния [[хип-хоп]] се създава, като се използват сложен ритъм, интригуваща поетична форма и изобретателна игра с думи. Едновременно с използването на елементи, характерни за традиционната поезия, рап лириката засяга и живота на улицата, където се е зародил хип-хопът. Въпреки че рапът се е превърнал в международо явление, някои тенденции в него, засягащи [[раса]], социална прослойка и [[пол]], остават в средите на рапърите и техните почитатели.
 
== История ==
Произлиза от улицата. Първоначално е използван като танцов ритъм в клубовете на [[Бронкс]] (Ню Йорк) и [[Детройт]]. Постепенно се формират много групи и възниква напрежение между тях, което е причина и за много насилие и смърт. Преди рапът се е делял на 2 основни школи: West Coast и East Coast.
 
Сред основателите на стила се нареждат групите: R.U.N. DMC, Whodini, Beastie Boys, Grand Master Flash. Сред най-известните изпълнители през годините се нареждат Snoop Dog, [[Ноториъс Би Ай Джи|The Notorious B.I.G]]., [[Тупак Шакур|Тупак]], [[д-р Дре]], [[Еминем]], [[MC Hammer]], [[Нейт дог]], [[Бъста Раймс]], [[B.G. The Prince Of Rap]], [[Cypress Hill]], Айс Кюб, 50 Cent, Ийзи-Е, Lil Wayne, TYGA, DMX и много други.
 
== България ==
Рап музиката навлиза в България още преди 1989 г., но поради липса на специфичната за нея социална среда (явно социално разслоение, масова мизерия сред населението, расова нееднородност и сравнително ниско образование), а също и масовото непознаване на английския език, български групи не се изявяват сериозно в този жанр. Тази музика остава по танцувалните клубове, по онова време наричани [[Дискотека|дискотеки]], по името на господстващия танцувален жанр по онова време. Поради по-ефектната си външна изява рап музиката през 1980-те в България се асоциира с [[Брейк данс|брейк]]а (брейк денс, ''break dance''). Широко са разпространени клубове и школи по брейк, които отпърво са отречени от тоталитарната социалистическа власт, но после поощрявани с цел канализиране на присъщата младежка енергия към спортни (акробатични) занимания (за каквото се приема тогава брейкът).
 
Първите години на 1990-те бележат застой в развитието на рап музиката в България. Първоначалното натрупване на капитали, духовната и материална мизерия и масовият разпад на предишните обществени идеали довеждат до поява на социално разслоение, неграмотност, потиснати и бедни младежи – хранителна среда за рап музика и други субкултури явления, като наркомания, практически непозната преди 1989 г.
 
Появяват се спорадично рап изпълнители като „[[Гумени глави]]“, [[Мишо Шамара]] и [[Ванко 1|Ванко Едно]]. Едва към края на 1990-те години се появяват първите успешни рап изпълнители – „[[Ъпсурт]]“. Това съвпада с окончателното омизерявеане на населението.
 
Известни съвременни български изпълнители са Спенс, F.O., Hoodini, Dim4ou, 42, Секта, Wosh MC и други.
 
[[Категория:Хип-хоп]]