Разлика между версии на „Държавен дълг“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
м (→‎По държави: без запетайки в числата)
 
== Правителствени и неправителствени ценни книжа ==
[[Файл:Dept.svg|мини|300px|ПубличнияПубличният дълг като процент от БВП, еволюция за САЩ, Япония и основните икономики на ЕС.]]
Правителствените ценни книжа сасе такиваиздават печатани(печатат) от национално правителство. Такива ценни книжа са най-често са деноминирани в местнатанационалната [[валута]]. Почти 70% от всичкиясумарния дълг на държавите през 2000г2000 г. е в Американски[[американски доларидолар]]и. Държавните ценни книжа понякога се смятат за безрискови [[облигации]], защото ако е необходимо, националните правителства могат да създават нови пари и да изкупуват облигациите в собствената си валута при падежа им. Въпреки че законите в много страни възпрепятстват директното създаване на пари от страна на правителството (тази функция е предадена на [[централната банка]]), централните банки могат да осигурят финансиране, като купуват държавни облигации в процедура, понякога наричана монетизиране„монетизиране на дългадълга“.
 
ДържавнияДържавният дълг може да бъде издаван в местна или чужда валута. ИнвеститориИнвеститорите в държавни облигации, деноминирани в чужда валута, трябва да имат нивопредвид нивото на валутния риск:, чуждатав валутаслучай можече дачуждата валута намали стойностастойността си спрямо местната. СоверениАко издаващидългът дълге деноминиран в чужда валута, може впоследствие правителството да няматняма достъп до въпросната валута, за да обслужватобслужва дълга. ПоНапример по време на [[Финансова криза в Гърция|Гръцката финансова криза]] дългът на страната е в Евро[[евро]] и едно от предложените решения е Гърция да се върне към печатането на собствената си [[Гръцка драхма]]. Това предложение се отнася само за бъдещи задължения, оставяйки съществена част от съществуващия дълг, деноминиран в чужда валута и потенциално удвоявайки стойността му.
 
== По държави ==

Навигация