Изчезнал в природата вид: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Bot: Automated text replacement (-language=en +език=en); козметични промени
Редакция без резюме
Ред 13: Ред 13:
<references />
<references />


[[Категория:Видове по природозащитен статут]]
[[Категория:Видове, изчезнали от дивата природа| ]]

Версия от 08:59, 23 декември 2019

Изчезнал в природата вид (EW) е природозащитен статут на вид или по-нисък таксон, единствените известени членове на когото, са живеещи или отглеждани в плен или като интодуцирана популация извън историческия си ареал.[1]

Червения списък на световнозастрашените видове на Международния съюз за защита на природата от 2008 година, включва 37 таксона животни[2] и 28 растения,[3] изчезнали в дивата природа.

Реинтродукция

Реинтродукцията може да бъде една възможност за някои видове, които са застрашени или изчезнали в дивата природа. Това е съзнателното освобождаване на видове в дивата природа, от плен или преместени от други области, където този вид оцелява. Въпреки това, той може да бъде трудно да се въведе отново Изчезнал в природата вид обратно в дивата природа, дори ако естествените местообитания са възстановени, защото техниките за оцеляване, които често се предавани от родители на потомството по време на родителството, може да са загубени. Докато усилията за опазване може да запази отчасти генофонда на даден вид, вида може никога да не се възстанови напълно.

Източници

  1. IUCN, 2001 IUCN Red List Categories and Criteria: Version 3.1 p.14 Last visited: 30 May 2010.
  2. 2008 Red List, Table 3a: Status category summary by major taxonomic group (animals). 2008. Посетен на 23 февруари 2009. (на английски)
  3. 2008 Red List, Table 3b: Status category summary by major taxonomic group (plants). 2008. Посетен на 23 февруари 2009. (на английски)