Епифаний Киевски: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 24: Ред 24:
[[Категория:Украинци]]
[[Категория:Украинци]]
[[Категория:Одеска област]]
[[Категория:Одеска област]]
[[Категория:Възпитаници на Атинския университет]]

Версия от 14:20, 23 декември 2019

Епифаний Киевски
Митрополит Епіфаній
Митрополит Киевски и на цяла Украйна
Роден
3 февруари 1979 г. (45 г.)

РелигияПравославна църква на Украйна
Учил вАтински университет
НаградиОрден за заслуги ІІ степен, Украйна Орден за заслуги ІІІ степен, Украйна
Семейство
Подпис
Епифаний Киевски в Общомедия

Епифаний (на украински: Епіфаній) е предстоятел на Украинската православна църква с титлата на Митрополит Киевски и на цяла Украйна. Епифаний е доктор по богословие и професор в катедрата по библейски и филологически дисциплини на Православната богословска академия в Киев, член на Националния съюз на журналистите в Украйна и Международната федерация на журналистите

Биография

Роден е на 3 февруари 1979 година в село Волково, Ивановски район (Одеска област) със светското име Сергий Петро́вич Думе́нко.

През 1996 г. влиза в Киевската духовна семинария и завършва през 1999 г. с първа класа, а после влиза в Киевската теологична академия, която завършва през 2003 г. Успешно защитава докторската си дисертация в Катедрата по църковно право на темата: „Изграждане на църковните канонични колекции от Доникейськи период и характеристики“ и научният съвет му присъжда докторска степен по богословие. През 2006-2007 г. учи в Националния университет на Атина (Гърция) във Факултета по философия. Говори освен майчиния си украински език, също и гръцки, английски и руски.

Преди да бъде избран за предстоятел на епархията на 15 декември 2018 г. е епископ на Украинската православна църква Киевска патриаршия – управител на манастир „Свети Михаил Видубичи“ (2008-2018), помощник-епископ на епископ Вишгород (от 2009 до 2010 г.), Митрополит Переяславски Белоцерковски (2010-2018), патриаршеския викарий на правата на епархийския митрополит (2013-2018)[1].

На 15 декември 2018 година е избран за предстоятел на Православната Църква на Украйна с титула Митрополит на Киев и на цяла Украйна. На 06 януари 2019 година Вселенският Патриарх г-н Вартоломей връчва Томоса за Автокефалия на Православната Църква на Украйна (ПЦУ). От този момент Украйна вече има своя автокефална и канонична Църква, както и свой каноничен Киевски Митрополит. От този момент е противоканонично митрополит Онуфрий, който е предстоятел на Руската Православна Църква в Украйна (РПЦвУ) да носи титула „Киевски“, тъй като той вече е даден на новия предстоятел. В един град може да има само един епископ, т.е. Киевската катедра може да държи само Митрополит Епифаний. Присъствието на митрополит Онуфрий в Украйна и неговата църква нарушава Свещените Канони. Той и неговата църква нямат никакво разрешение преди това от Вселенския Патриарх, чийто диоцез беше част от Вселенската Патриаршия до 06.01.2019 г., а след тази дата от Киевския Митрополит Епифаний и Свещения Синод на ПЦУ да присъстват на територията на Украйна, вкл. п-ов Крив, който е окупиран от руските войски в нарушение на Международното право. По същия начин там не се допускат свещените и епископи на ПЦУ да обслужват епархията си. Храмовете се разрушават, оскверняват и отнемат.

Източници