Андрей Туполев: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
4 байтове добавени ,  преди 2 години
м
форматиране: тире, тире-числа (ползвайки Advisor)
Редакция без резюме
м (форматиране: тире, тире-числа (ползвайки Advisor))
 
== Биография ==
Туполев е арестуван през [[1937]] г. заедно с над 20 известни авиоспециалисти по обвинения за създаване на руска [[фашизъм|фашистка]] партия. Скоро всички обвиняеми с изключение на Туполев и конструктора [[Владимир Петляков]] са разстреляни. Туполев е преместен в [[Болшево (Русия)|Болшево]] край [[Москва]] през [[1939]] г., където е разположен [[Специален технически отдел|Специалния технически отдел]] (СТО) на [[НКВД]], станал известен като „[[шарашка|шарага]]“ (също „шарашка“ – затвор-конструкторско бюро) за авиоконструктори, където работят много от колегите му от ЦАГИ. Скоро шарагата е преместена в [[Москва]] и става известна като „Туполевка“. Официално Туполев е осъден през [[1940]] г. на 15 години затвор. Като награда за успешното завършване на проекта бомбардировач 103 („СТО три“), по-късно означен [[Ту-2]], той е освободен през [[1944]] г. „за изпълнението на важни отбранителни задачи“, но е лишен от граждански права. Реабилитиран е чак две години след смъртта на [[Сталин]] – през [[1955]] г., преди началото на изпитанията на Ту-95.
 
Съзатворник на Туполев е български лекар, който го лекува. Това прави конструктора радетел за дружба с България. Години по-късно той е избран за председател на [[Всесъюзно дружество за Съветско-българска дружба|Всесъюзното дружество за Съветско-българска дружба]], какъвто остава до кончината си. Тази му позиция дава на [[Българска гражданска авиация|Българската гражданска авиация]] (БГА) възможността да усвои ред конструирани от него самолети и модификациите им преди износа им за други клиенти извън СССР.
Късният Туполев е прочут с политическия си нюх и със съсредоточеността си към добиване на срочни, сносни резултати. Приближените му го помнят като безцеремонен майстор на „мата“ (наситен с грубости „мъжки“ руски език), но и като духовит и щедър началник. Останалите съветски авиоконструктори го помнят като свиреп и непрощаващ конкурент.
 
Туполев умира на 84 години. Синът му [[Алексей Туполев]] (1925–20011925 – 2001) също е известен авиоконструктор.
 
{{Туполев}}

Навигация