Министерство на здравеопазването на България: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м (интервал; козметични промени)
мРедакция без резюме
'''Министерството на здравеопазването''' (съкратено '''МЗ''') е [[държавна институция]] в [[България]], която отговаря за постигането на по-добро здраве за гражданите чрез интегрирана профилактика, ранна диагностика и ефективно лечение на заболяванията и уврежданията сред населението на страната. Сградата на МЗ се намира на [[Александър Стамболийски (булевард в София)|бул. „Александър Стамболийски“]].
 
Централната администрация на министерството се намира в сграда на площад „Света Неделя“ № 5№5 в [[София]].
 
== История ==
Министерството на здравеопазването води началото си от създаденото с Указ № 14№14 от 9 септември 1944 г. Министерство на народното здраве (МНЗ)<ref>[http://www.archives.government.bg/guides/12_P_R.pdf Пътеводител на Централния държавен архив]. Наука и изкуство, София 1975, с. 151.</ref>. От [[29 декември]] [[1950]] г. към министерството преминава [[Дирекция „Социални грижи“]] (от [[министър на труда и социалните грижи|Министерството на труда и социалните грижи]], което се закрива с Указ № 686), с което се променя наименованието му на Министерство на народното здраве и социалните грижи (МНЗСГ). По-късно от състава на министерството се отделят „[[социални грижи|социалните грижи]]“ и с това то отново се преименува в МНЗ (с Указ № 1156 от 27 декември 1968 г.). От 19 август 1987 г. МНЗ се преобразува (с Указ № 2656) отново в Министерство на народното здраве и социалните грижи (МНЗГ).
 
На 21 септември 1990 г. с Решение на [[7 Велико Народно събрание]] „социалните грижи“ се преминават към [[министър на заетостта и социалните грижи|Министерство на заетостта и социалните грижи]], а „народното здраве“ към новосъздаденото '''Министерство на здравеопазването''' (МЗ).
135

редакции

Навигация