Скафандър: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
2 байта изтрити ,  преди 2 години
м
Bot: Automated text replacement (- на новият + на новия)
м (форматиране: 3x кавички, интервал, нов ред, тире (ползвайки Advisor))
м (Bot: Automated text replacement (- на новият + на новия))
* '''СК-1''' – аварийно спасителен скафандър използван от космонавтите на корабите [[Восток (космически кораб)|Восток]]. Представлява мек скафандър с несвалящ се шлем. Осигуряват животообеспечаване в продължение на пет часа.
* '''Беркут''' – предназначен за осигуряване на безопасно излизане на човек в открития [[космос]]. С него е осъществено първото излизане в открития космос от [[Алексей Леонов]].
* '''Ястреб''' – разработен за осъществяване на външнокорабни действия от екипажите на ранните модификации на космическия кораб [[Союз (космически кораб)|Союз]] и предполагаемият полет до [[Луна]]та. Леонов е бил един от консултантите при създаването на новия скафандър. Система за животообеспечаване на новиятновия скафандър „Ястреб“ се е намирала в метален контейнер, който за облекчаване на преминаването през тесния [[люк]] на кораба [[Союз|„Союз“]], е можел да се монтира или на гърдите или на крака. Скафандърът „Ястреб“ е изготвен и изпитан през [[1967]] година. Единственото използване на скафандъра е по време на полета на корабите „[[Союз-4]]“ и „[[Союз-5]]“ през януари [[1969]] година, когато космонавтите [[Евгений Хрунов]] и [[Алексей Елисеев]] преминават от кораба „Союз-5“ в кораба „Союз-4“ през открития космос.
* '''Кречет''' – полутвърд скафандър за експедиция до Луната. При подготовката за полет до Луната след сравнителен анализ на характеристиките е решено да се разработи полутвърд скафандър със вградена във входия капак животоосигуряваща система. Поради закриване на лунната програма от СССР този скафандър не влиза в употреба. Опита по създаването му обаче става основа за създаването на скафандъра Орлан
[[Файл:Sharipov one.jpg|мини|]]

Навигация