Разлика между версии на „Спиритизъм“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м
 
== История ==
[[Файл:Alan Kardec 1.jpg|мини|Леон Денизард Иполит Ривайл - с псевдоним Алан Кардек]]
За основоположник на спиритизма се счита [[Алан Кардек]] ({{lang|fr|Allan Kardec}}, писателски псевдоним на Hippolyte Léon Denizard Rivail ([[1804]] – [[1869]]), [[Франция|френски]] [[философ]] и [[учител]], получил образованието си в института на именития [[Йохан Хайнрих Песталоци]], в [[Ивердон ле Бен|Ивердо̀н]] . Той започва да провежда спиритически сеанси през 1850 г. С помощта на дъщерите на свой приятел, играещи ролята на медиуми, той узнава за своята „мисия“мисия – да съобщи на човечеството нови представи за устройството на света и живота в него. Кардек се заема да напишеизследва собственоматерията „свещеночрез писание“множество чрезвъпроси спиритическизададени диалози:по задавайкивреме на „духовете“спиритически въпросисеанси към духовете и записвайки отговорите, дадени му чрез почуквания или потропвания (с помощта на условенразлични код) или по букви, на лист хартиямедиуми. След две години Кардек решава, че е получил достатъчно информация, за да формулира (по собствените му думи) „съвършено нова теория за съществуването на човечеството, за неговата съдба и предназначение“. Основните положения на тази теория той излага в своята [[„Книга на Духовете“]] ({{lang|fr|„[[Le Livre des Esprits]]“}}, 1856), последвана от [[„Книга на медиумите“]] ({{lang|fr|„[[Le Livre des médiums]]“}}, 1861), „Евангелие за тълкуване наспоред духове“Спиритизма“ (1864) и други.
 
Алън Кардек написва само пет спиритистки книги - но тези пет книги служат като основа за Спиритизма, едно прогресивно тяло на знанието, което продължава да нараства до близо 1000 книги, след като Кардек за първи път публикува „Книгата на духовете“ през 1857 г. Поради това, че те служат като една отправната точка на Спиритизма и тъй като са резултат от сътрудничество между стотици интелекти и в двете равнини на живота (духовното и физическото ниво), Спиритистите често наричат петте книги на Кардек „Кодификация на Спиритизма“. Тоест: една съвкупността от трудове, които помагат за организирането и оформянето (кодифицирането) на специфичните учения на духовете, станали известни като Спиритизъм. Същата обосновка се прилага за това защо той използва името „Кардек“ при издаването на тези книги и защо този набор от знания беше подходящо наречен „Спиритизъм“, а не „Кардекизъм“ – защото тези знания са пряк резултат от мъдростта и добротата на просветени духове и не са резултат от работата на един единствен човек.
В днешно време по-значителен брой последователи на спиритизма (наричан също и кардесистки спиритизъм) има в Латинска Америка ([[Бразилия]]).
 
И така 5-те книги, които съставляват кодификацията на Спиритизма са:
 
Книгата за духовете (1857);
 
Книгата на медиумите (1861);
 
Евангелието според Спиритизма (1864);
 
Рай и Ад (1865);
 
И Генезис - чудеса и предсказания според Спиритизма (1868).<ref>{{Цитат книга|last=Kardec|first=Allan|title=Genesis Miracles and Predictions according to Spiritism|year=1868|month=|publisher=|location=|isbn=|pages=}}</ref>
 
== Ранно Развитие на Спиритизма ==
 
Когато около 1850 г. явлението на „въртящите се маси“ вълнуваше вниманието на Европа и въвеждаше в другия феномен, известен от тогава като „Спиритизъм“, той бързо разгада истинската същност на тези явления като доказателство за съществуването на един ред на отношения, досега предполагани, отколкото известни, а именно тези, които обединяват видимия и невидимия свят. Предвиждайки огромното значение за науката и за религията, до такава степен за полето на човешкото наблюдение, той веднага се впусна в едно внимателно проучване на новите явления. Негов приятел имаше две дъщери, които се превърнаха в това, което сега се нарича „медиуми“. Те бяха весели, оживени, дружелюбни момичета, обичаха обществото, танците и забавленията, и обикновено получаваха, както си „седят“ сами или със своите млади другари, „комуникации“ в хармония със своя светски и донякъде лекомислен нрав. Но за изненада на всички замесени беше установено, че винаги, когато професор Риваил присъства, съобщенията, предавани чрез тези млади дами, имаха много тежък и сериозен характер; и при запитването му към невидимите интелекти за причината на тази промяна му беше казано, че "духове от много по-висок ранг в сравнение с тези, които обичайно общуват чрез двата млади медиума, идват изрично за него и ще продължават да го правят, за да спомогнат той да изпълни една важна религиозна мисия. "
Много учуден от едно толкова ненадейно съобщение, той веднага пристъпи към проверка на неговата истинност, като състави поредица от прогресивни въпроси във връзка с различните проблеми на човешкия живот и вселената, в която се намираме, и ги предостави на своите невидими събеседници, получавайки техните отговори чрез сътрудничеството на двамата млади медиума, които с охота се съгласиха да посвещават няколко вечери всяка седмица на тази цел и които поради това получиха, чрез почукване на маса и писане с планшети, отговорите, които се превърнаха в основата на Спиритистката теория и които те бяха толкова неспособни да оценят, колкото и да измислят самостоятелно.
 
Когато тези разговори продължиха близо две години, той един ден отбеляза на жена си във връзка с разгръщането на тези възгледи, които тя следваше с понятна симпатия: „Това е нещо много любопитно! Моите разговори с невидимите интелекти напълно революционизираха моите идеи и убеждения. Така предадените инструкции представляват една изцяло нова теория за човешкия живот, дълг и съдба, която ми се струва абсолютно рационална и съгласувана, възхитително ясна и утешаваща и силно интересна. Имам силната мисъл да публикувам тези разговори в книга, защото ми се струва, че това, което интересува мен толкова дълбоко, може да се окаже интересно и за другите." Съпругата му горещо одобри идеята, а след това той я представи на невижданите си събеседници, които отговориха по обичайния начин, че именно те са предложили тази идея на неговия ум, че комуникациите им направени към него, не са за самия него, но с изричната цел да бъдат дадени на света, както той предлага да направи, и че сега е настъпило времето за изпълнение на този план. "На книгата, в която ще въплътите нашите инструкции", продължиха общуващите интелекти, "ще дадете, тъй като тя е наша работа, а не ваша, заглавието, Le Livre des Esprits ([[КНИГАТА НА ДУХОВЕТЕ]]) и ще я публикувате, не под вашето собствено име, а под псевдонима на ALLAN KARDEC. Запазете собственото си име Rivail за вече публикуваните от вас собствени книги, но вземете и запазете името, което сега ви дадохме за книгата, която предстои да публикувате по наше искане и по принцип за цялата работа, която ще трябва да свършите при изпълнение на мисията, която, както вече ви казахме, ви е била поверена от Провидението и която постепенно ще се отвори пред вас, докато напредвате в нея под наше ръководство “.
 
 
В днешно време по-значителен брой последователи на спиритизмаСпиритизма (наричан също и кардесисткиКардесистки спиритизъмСпиритизъм) има в Латинска Америка ([[Бразилия]]).
 
== Вижте също ==
 
{{превод от|ru|Спиритизм|33093208}}
 
== Източници ==
<references превод от [https://www.encyclopedia.com/science/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/blackwell-anna-ca-1870 Anna Blackwell], preface to The Spiritis Book/>
 
[[Категория:Окултизъм]]
47

редакции

Навигация