Направо към съдържанието

Спорт ТОТО (БНТ): Разлика между версии

10 байта добавени ,  преди 2 години
м
редакция без резюме
мРедакция без резюме
| Времетраене = 35 минути
| ТВ Канал = [[БНТ 1]]<br>[[БНТ 2]] (извънредно)<br>[[БНТ HD]] (извънредно)
| Формат на картината = SD 4:3 (1975- – 2012)<br>HD 16:9 (2012-)
| Формат на звука =
| Излъчване = 1975–
Директните излъчвания на тиражите на тотализатора започват през месец септември 1975 година, когато за тази цел се появява и първото предаване.<ref name="toto">{{икона|bg}} [http://www.toto.bg/index.php?lang=1&pid=26&sid=4 Хронология]. Официална уебстраница на Българския спортен тотализатор. Посетен на 23 август 2015.</ref> Дълги години предаването се придържа единствено към изтегляне, съобщаване на печелившите комбинации и съобщаване на постъпленията, [[джакпот]]а и броя подадени фишове, докато не се появява играта „Втори ТОТО шанс“ (2002) за неуспелите да спечелят в редовното теглене:<ref name="toto"/> допълнителните парични и предметни печалби раздава специален гост (отначало изявена спортна личност),<ref name="tvdir"/> който обикновено попълва символично свой фиш на края на предаването. Оттогава предаването има не само глас зад кадър, но и водещ: досега такива са били Люба Пашова,<ref>{{икона|bg}} [http://www.7sport.net/archive7ds/2008/02/12/forum/index.htm Махат Люба Пашова от „Втори тото шанс“]. Sportal.bg. Посетен на 23 август 2015.</ref> [[Мария Игнатова]],<ref>{{икона|bg}} [http://gospodari.com/мария-игнатова-team939.html МАРИЯ ИГНАТОВА]. Gospodari.com. Посетен на 23 август 2015.</ref> [[Ивайло Гаврилов]],<ref>{{икона|bg}} [http://www.sportal.bg/news.php?news=36125 20 ВЪПРОСА КЪМ…ИВАЙЛО ГАВРИЛОВ]. Sportal.bg. Посетен на 23 август 2015.</ref> Цветан Николов (сменен от [[Део|Деян Славчев-Део]], по-късно през 2015 година отново в лицето на водещ за кратко)<ref name="tvdir"/> и други. Единадесет години по-късно започва излъчването на тегленето на тиражите от студио 4 на БНТ (дотогава това се случва от площадка в студио 6).
 
За периода 2014–20152014 – 2015 година предаването претърпява значителна промяна – изготвена е специална аудио-визуална шапка, налице е приглушен музикален съпровод на заден план, представят се актуалните моментни лотарийни игри от асистентка на водещия, същата изтегля наградата във „Втори ТОТО шанс“, печеливши получават своите печалби в студиото, вече се съобщава броя спечелени суми и тяхната стойност, а в репортажи се показват спечелилите по-големи печалби (включително и джакпотите). В някои предавания директорът на БСТ Мария Янева пък разказва интересни факти от историята на тотализатора. Появяват се реклами на предаването.
 
От 2 октомври 2016 година в ефира са две предавания: това по националната телевизия остава, като променя името си на „Спорт ТОТО“, но започва паралелното излъчване на ново такова по [[bTV]] – „Спорт Тото“ (''заб. главните букви''). Водещи по БНТ стават вече познатият Цветан Николов и Уляна Чан (до 2019г2019 г.).
 
== Любопитни факти ==