Разлика между версии на „Острогожко-Росошанска операция“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
без   интервал
м (y)
м (без   интервал)
== Последици ==
[[Файл:Eastern Front 1942-11 to 1943-03.png|мини|250px|Етапи на съветското напредване (12 декември 1942, 18 февруари и март 1943 г.)]]
За петнадесет дни Червената армия се придвижва със 140 км в дълбочина на отбраната на немско-фашистките войски и създава реална заплаха за германските войски, сражаващи се в [[Кавказ]] и по долното течение на Дон. Разгромени са основните сили на 2-ра унгарска и 8-ма италианска армия, 15 дивизии са унищожени напълно, а други 6 са разбити. Взети са в плен около 86  000 войници и офицери на противника.
Още преди да е приключило унищожаването на противниковата групировка при Росош, на 24 януари съветските войски преминават в ново голямо настъпление – [[Воронежко-Касторненска операция]] (24 януари - 17 февруари), с цел да не се дава възможност на хитлеристките войски да се прегрупират и да заемат нови отбранителни позиции. Междувременно германските войски се оттеглят от Кавказ, но успяват временно да задържат Ростов, [[Новоросийск]] и Таманския полуостров. Съветските войски не успяват да отрежат пътя за отстъпление на група армии „А“ от Кавказ до голяма степен заради продължителната съпротива на Паулус в Сталинград, което блокира до 2 февруари 6 съветски армии. След контраудара на немците при Харков през март фронтът се стабилизира и двете воюващи страни започват подготовка за голямата [[битка при Курск]] през лятото на 1943 г.
 

Навигация