Разлика между версии на „Уикипедия“

Направо към навигацията Направо към търсенето
4001 байта изтрити ,  преди 8 месеца
Георги Котев плувец
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение Разширена мобилна редакция
(Георги Котев плувец)
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение Разширена мобилна редакция
националност Българин
 
Аз съм Георги Котев български плувец, през 2018 година съм чпреплувал маратона "Археология" Бяла, за време 00:37:48'12, в стил бруст и съм победил плувецът Александър Александров и най-добрият от Бяла през 2018 година. Аз съм роден в София на 28 септември 1990 г., когато бях 14 години съм започнал да плувам в басейн мадара.
== Свободно съдържание ==
[[image:Wikipedia scale of justice.png|thumb|right|200px|Уикипедия се води от идеята за безпристрастност.]]
От създаването си през 2001 година до средата на 2009 година Уикипедия е лицензирана под [[Лиценз за свободна документация на ГНУ|Лиценза за свободна документация на ГНУ]] (ЛСДГ или GFDL) – един от първите и понастоящем много [[Copyleft|копилефт]] лицензи за [[авторско право]], които позволяват разпространение, създаване на [[Производна работа|производни работи]] и търговска употреба на съдържанието, при изрично упоменаване на имената на авторите и при условие, че съдържанието продължава да бъде достъпно под същите условия (т.е. свободно лицензирано).
 
С проведено общностно гласуване през юни 2009 година е взето решението да се мигрира от GFDL към по-олекотения в някои отношения, но също така свободен копилефт лиценз Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното с някои допълнителни [[wmf:Условия за ползване|условия за ползване]], осигуряващи приемственост на създаденото до този момент съдържание.
 
Лицензът и условията за ползване на Уикипедия позволяват съдържанието ѝ да бъде копирано, променяно разпространявано в оригинален или модифициран вид, и използвано за всякаква, включително комерсиална употреба. Въпреки че това важи с пълна сила за текстовете в Уикипедия, голяма част от изображенията, аудио- и видео-документите, които илюстрират текстовете могат да бъдат качени под други свободни лицензи, а в някои езикови версии на Уикипедия е позволена употребата и на несвободна мултимедия, качена с уговорката за т.нар. „[[честна употреба]]“ (fair use), например [[корпоративна емблема|корпоративни емблеми]], части от песни, обложки на дискове, корици на книги, плакати и други материали с промоционално съдържание. Известна част от версиите на Уикипедия и други нейни сродни проекти обаче приемат само напълно свободно съдържание.
 
Уикипедия се използва от медии, учени и други като отправна точка при търсене на информация и ресурси. Информационни агенции редовно цитират Уикипедия като източник. Според списъци, правени от редакторите на Уикипедия, нейните статии са най-често цитирани в [[новинарски медии]]. По-рядко към данните в нея се прибягва в научни изследвания, книги, конференции и съдебни дела. Например [[Канадски парламент|канадският парламент]] споменава статията на Уикипедия за [[Еднополов брак|еднополови сватби]] в списъка за „странична литература“ в [[Проектозакон C-38]]. Неизчерпателни списъци са правени от уикипедианци в англоезичната версия на Уикипедия.
 
== Версии на различни езици ==
17

редакции

Навигация