Разлика между версии на „Астролабия“

Направо към навигацията Направо към търсенето
дребни корекции
м
(дребни корекции)
[[Image:Astrolabe-Persian-18C.jpg|thumb|right|Персийска астролабия от XVIII век]]
'''Астролабия''' е древен астрономически уред, появилпознат сеоще за пръв път вот [[древнаДревна Гърция|древногръцката епоха]]. ВероятноПовечето първообразътисторици насмятат, астролабиятаче едължим делоизобретяването на древногръцкиятуреда на древногръцкия астроном [[Хипарх]] (през [[2 век пр.н.е.]]), а уредът за измерване на положението на звездите е създаден от [[Клавдий Птолемей]] ([[2 век]]){{факт}}.
По-късно арабите усъвършенстват астролабията и започват да я използват за определяне на часа, продължителността на деня и нощта, за някои математически изчисления и дори за астрологически изчисления. В периода на разцвет на арабския халифат ([[9 век|9]] – [[11 век]]) астролабиите са широко разпространени. За тяхната направа са необходими познания от областта на [[математика]]та ([[проективна геометрия|проективната геометрия]], отчитане на сферичните небесни координати и др.) и [[астрономия]]та (определяне на координатите на постоянните звездизвездите, отчитане на движението на [[Слънце]]то и [[Луната]] и др.). Астрономията аи именнодругите тезиестествени науки претърпяват бурно се развиватразвитие в арабския свят в перида ІХ-ХІ век.
 
Приблизително около [[Х век|Х]] и -[[ІХХІ век]] (объркани векове?) астролабиите стават известни в западна [[Европа]]. Първо се използват арабски уреди, а по-късно те се изработват в европейски работилници. През [[16 век]] при изработването им започват да се отчитат европейските [[географска ширина|географски ширини]] за да може този уред по-добре да бъде приспособен към европейскитетукашните условия. Европейските майстори занаятчии, подобно на арабските си предшественици, отделят специално внимание на художественото оформление на астролабията. Тя става модна и колекционерска вещ в кралските дворове.
 
[[Категория:Астрономия]]

Навигация