Аристокрация: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м форматиране: URL (ползвайки Advisor)
Ред 3: Ред 3:
[[Файл:Le bal paré.jpg|мини|250п|Аристокрацията танцува менует]]
[[Файл:Le bal paré.jpg|мини|250п|Аристокрацията танцува менует]]


'''Аристокрация''' (от [[гръцки]]: ἀριστεύς, ''благороден произход, елит'', и κράτος, ''власт, могъщество'') или '''благородничество''' представлява най-висшата привилегирована класа в [[общество]]то, състояща се от знатни, благороднически семейства.<ref>[http://rechnik.info/%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F rechnik.info]</ref> Основна характеристика на аристокрацията е, че се предава по [[наследство]]. В ежедневието думата аристократ се използва като синоним на благородник.
'''Аристокрация''' (от [[гръцки]]: ἀριστεύς, ''благороден произход, елит'', и κράτος, ''власт, могъщество'') или '''благородничество''' представлява най-висшата привилегирована класа в [[общество]]то, състояща се от знатни, благороднически семейства.<ref>[http://rechnik.info/аристокрация rechnik.info]</ref> Основна характеристика на аристокрацията е, че се предава по [[наследство]]. В ежедневието думата аристократ се използва като синоним на благородник.


Терминът „аристокрация“ е въведен от древните гръцки [[философ]]и – [[Платон]], [[Аристотел]].
Терминът „аристокрация“ е въведен от древните гръцки [[философ]]и – [[Платон]], [[Аристотел]].

Версия от 07:03, 11 януари 2020

Тази статия е за социалната класа. За формата на управление вижте Аристокрация (форма на управление).

Аристокрацията танцува менует

Аристокрация (от гръцки: ἀριστεύς, благороден произход, елит, и κράτος, власт, могъщество) или благородничество представлява най-висшата привилегирована класа в обществото, състояща се от знатни, благороднически семейства.[1] Основна характеристика на аристокрацията е, че се предава по наследство. В ежедневието думата аристократ се използва като синоним на благородник.

Терминът „аристокрация“ е въведен от древните гръцки философи – Платон, Аристотел.

Изразът „синя кръв“ за първи път е употребен в Англия през 1834 година за да отличи потомци с „чиста“ и благородническа кръв. В Русия към аристокрацията принадлежи руското дворянство.

Едмънд Бърк пише:

Аристокрацията е изящен орнамент към гражданското общество. Тя е коринтски капител на изисканото общество... връзката, която споява поколенията на нацията.

В съсловната структура на средновековния Запад аристокрацията е второто съсловие, което се състои от нисша и висша аристокрация. Нисшата е съставена от рицарите, които се обединяват в рицарски ордени. Оформят свой рицарски кодекс на честта, рицарска литература и куртоазия. Тяхната функция е да защитават държавата. Към висшата аристокрация принадлежат крале, барони, херцози и пр. Тяхната функция е да управляват обществото.

Полски аристократи 1697 – 1795

Източници

Вижте също

Открийте още информация за Аристокрация в нашите сродни проекти:

Уикицитат (цитати)
Общомедия (изображения и звук)

Външни препратки

Шаблон:Социология-мъниче Шаблон:Политика-мъниче