Разлика между версии на „Психеделия“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
без 'досега', неактуално, ---> дотогава
(форматиране: 21x кавички, 2x тире, интервал, нов ред (ползвайки Advisor))
м (без 'досега', неактуално, ---> дотогава)
'''Психеделията''' е субкултура на хора, употребяващи [[психеделични наркотици]], включваща психеделично изкуство и [[психеделична музика]], произлизащи от преживяванията на артиста под въздействието на тези наркотици. Изкуството използва изкривени и сюрреалистични визуални и звукови ефекти, ярки цветове и анимации, за да пресъздаде преживяванията на съзнанието. Терминът „психеделик“ произлиза от древногръцките думи psuchē (ψυχή – психика, „ум“) и dēlōsē (δήλωση – „проявяване“) и се превежда като „проявление на ума“.
 
Психеделичното преживяване се свързва с непознати досегадотогава за човешкия ум възприятия и с отключване на креативността на освободеното от оковите на привидната реалност съзнание. Психеделичните състояния включват промяна на възприятията, [[Халюцинация|халюцинации]], [[синестезия]], изменено състояние за съзнателност, състояние на [[транс]] или [[хипноза]] и други изменени състояния на ума. Тези процеси могат да предизвикат промени във възприятието на човека за самия себе си и да породят нови разбирания, вариращи от просветление и осъзнаване до объркване и психоза.
 
Психеделично състояние може да бъде достигнато чрез [[медитация]], стимулиране на усещанията, [[депривация]] и най-често, чрез употребата на психеделични вещества. Когато тези психоактивни вещества се използват за религиозни или духовни цели, се наричат [[ентеоген]]и.

Навигация