Заговор на Паци: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 5: Ред 5:
През [[1478]] г. група богати флорентински граждани, начело с [[Франческо Паци]] и роднината на папата, пизанския архиепископ [[Франческо Салвиати]] правят опит да свалят от власт Медичите.
През [[1478]] г. група богати флорентински граждани, начело с [[Франческо Паци]] и роднината на папата, пизанския архиепископ [[Франческо Салвиати]] правят опит да свалят от власт Медичите.


На 26 април в катедралата [[Санта Мария дел Фиоре]] по време на богослужение заговорниците нападат братята [[Джулиано Медичи|Джулиано]] и [[Лоренцо Медичи]], с кинжали в ръце. Леко раненият Лоренцо успява да се спаси, но Джулиано пада покосен. Опитът след това да се вдигне въстание с идеята за възстановяване на републикански свободи не успява. Заговорниците са обесени на прозорците на [[Палацо Векио]]. Един от тях, [[Бернардо ди Бандино Барончело]], убиеца на Джулиано Медичи, избягва и след дълги скитания се добира до [[Константинопол]]. [[Султан]]ът обаче го предава, той е върнат окован във Флоренция и също е обесен на прозорците на [[Палацо Векио]] на 20 декември 1479 г.
На 26 април в катедралата [[Санта Мария дел Фиоре]] по време на богослужение заговорниците нападат братята [[Джулиано Медичи|Джулиано]] и [[Лоренцо Медичи]], с кинжали в ръце. Леко раненият Лоренцо успява да се спаси, но Джулиано пада покосен. Опитът след това да се вдигне въстание с идеята за възстановяване на републикански свободи не успява. Заговорниците са обесени на прозорците на [[Палацо Векио]]. Един от тях, [[Бернардо ди Бандино Барончело]], убиецът на Джулиано Медичи, избягва и след дълги скитания се добира до [[Константинопол]]. [[Султан]]ът обаче го предава, той е върнат окован във Флоренция и също е обесен на прозорците на [[Палацо Векио]] на 20 декември 1479 г.


[[Категория:История на Флоренция]]
[[Категория:История на Флоренция]]

Версия от 23:31, 13 януари 2020

Лоренцо де Медичи

Заговорът на Паци е опит за сваляне от власт на фактическите владетели на Флорентинската република – Медичите.

През 1478 г. група богати флорентински граждани, начело с Франческо Паци и роднината на папата, пизанския архиепископ Франческо Салвиати правят опит да свалят от власт Медичите.

На 26 април в катедралата Санта Мария дел Фиоре по време на богослужение заговорниците нападат братята Джулиано и Лоренцо Медичи, с кинжали в ръце. Леко раненият Лоренцо успява да се спаси, но Джулиано пада покосен. Опитът след това да се вдигне въстание с идеята за възстановяване на републикански свободи не успява. Заговорниците са обесени на прозорците на Палацо Векио. Един от тях, Бернардо ди Бандино Барончело, убиецът на Джулиано Медичи, избягва и след дълги скитания се добира до Константинопол. Султанът обаче го предава, той е върнат окован във Флоренция и също е обесен на прозорците на Палацо Векио на 20 декември 1479 г.