Преминаване на Предния отряд през Хаинбоазкия проход: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
Правопис
мРедакция без резюме
(Правопис)
}}
{{Руско-турска война от 1877-1878}}
'''ПреминаванеПреминаването на Предния отряд през Хаинбоазкия проход''' е част от настъплението на [[Преден отряд|Предния руски отряд]] в [[Южна България]]. Провежда се по време на [[Руско-турска война (1877-1878)|Руско-турската война (1877-1878)]].
 
== Оперативна обстановка ==
След [[Битка при Търново (1877)|овладяването на Велико Търново]], руското командване предвижда Предния отряд да овладее [[Хаинбоаз|Хаинбоазкия проход]] и да премине в Южна България. Разузнаването на прохода е възложено на малка разузнавателна група с командир княз [[Алексей Церетели]]. Водени от местни българи, установяват, че проходът не се охранява, но следва да се пригоди за преминаването на артилерията. За целта конно-сапьорнасапьорска група се насочва към прохода още на 10 юли. Главните сили се съсредоточават при село [[Присово]].
 
== Бойни действия ==
С участието на местните българи, пътечката на прохода е преодоляна от пехотата и кавалерията. В помощ на артилерията е четата на [[Панайот Хитов]]. Деветфунтовите оръдия и боеприпасите са теглени от биволи и групи от по 30 българи, а по-леките са носени на ръце. До края на деня авангардът достига до превала на прохода. Тук сапьорите поставят паметен знак.
 
Казанлъшкият османски гарнизон закъснява с противодействието. Изпратеният към прохода авангард от три табора сае отхвърлениотхвърлен от 4-та Стрелковастрелкова бригада и 2-ра Планинскапланинска батарея.
 
На 15 юли частите на генерал-лейтенант [[Йосиф Гурко]] навлизат в Твърдишкото поле. При село [[Оризари (Област Сливен)|Оризаре]] отхвърлят три табора на Новозагорския османски гарнизон и се насочват на запад.
 
На 16 юли кавалерийска част, 10-таа Донскадонска батарея, 4-ата Стрелковастрелкова бригада, 5 и 6-а Опълченскиопълченска дружинидружина разбиват три табиратабора, окопали се при село [[Ветрен (Област Стара Загора)|Уфлани]].
 
Успешното преминаване на Хаинбоазкия проход създава условия за [[Шипченска битка (юли 1877)|овладяване на Шипченския проход]] и развитие на настъпление в Южна България.

Навигация