Всенасочен УКВ радиофар: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
+картинки
м кат
Ред 20: Ред 20:
[[Категория:Навигация]]
[[Категория:Навигация]]
[[Категория:Авиация]]
[[Категория:Авиация]]
[[Категория:Радио]]


[[cs:VOR (radiomaják)]]
[[cs:VOR (radiomaják)]]

Версия от 03:04, 28 май 2007

D-VOR/DME радиомаяк с позивна PEK (Пекин).
VOR/DME/TACAN радиомаяк с позивна TGO до Айхтал и Некартайлфинген, Германия.

Всенасочените УКВ радиофарове (на английски: VHF Omni-directional Radio Range, съкратено VOR) са вид радионавигационна система в авиацията, състояща се от множество наземни радиомаяци с предварително точно известни местоположения и приемници в самолетите.

История

VOR се счита се за едно от най-важните въведения в авиационната навигация. Използването на тази система започва да става масово в гражданската авиация малко след Втората световна война, като и до днес, в ерата на спътниковата навигация, си остава първостепенно средство за близка радионавигация.

Принцип на работа

Наземните предавателни станции се изграждат на места с пряка видимост, например планински върхове. Всеки радиофар предава два сигнала едновременно. Единият сигнал се разпръсква във всички посоки и съдържа идентификатора на станцията чрез морзов код. Другият сигнал се излъчва насочено, с въртяща се диаграма на излъчване, като въртенето е с постоянна скорост. Самолетният приемник използва тези сигнали, за да определи посоката, в която се намира предавателят. След засичане на поне два предавателя, чрез триангулация може да се определи местоположението на самолета. Точноста е висока, тъй като посоката на разпространение на ултракъсите вълни се влияе слабо от атмосферните смущения и радиосигналът запазва праволинейното си разпространение.

Често VOR станциите на земята имат и далекомерни УКВ средства (DME). Така съществено се повишава точността на определяне на местоположението на самолета във въздуха.

Вижте също

Външни препратки