Направо към съдържанието

Илим: Разлика между версии

2 байта изтрити ,  преди 2 години
м
неправилно членуване - предлог и пълен член
м (неправилно членуване - предлог и пълен член)
По течението на реката в са разположени сравнително малко населени места: селища от градски тип (посьолки) Шестаково, Новая Игирма, Янгел и Радишчев.
 
До изграждането и завиряването на [[Уст Илимско водохранилище|Уст Илимското водохранилище]] е била плавателна на 213 km от устието, а сега – на 299 km. Използва се основно за транспортиране на дървен материал. Водите на реката са чисти и се използват за водоснабдяване на селищата в региона. В източната част на водосборниятводосборния ѝ басейн, в района на град [[Железногорск-Илимски]] се добива желязна руда, която се преработва в Коршуновския минно-обогатителен комбинат.
 
Близо 400 години басейнът на река Илим е обезпечавал най-краткия път от река [[Ангара]] към река [[Лена]]. Така нареченият (рус. Ленский волок) се е използвал активно за транспортна връзка с [[Якутия]]. Сега през него е прокаран участък от трасето на [[Байкало-Амурска магистрала|Байкало-Амурската железопътна магистрала]]. До завиряването на [[Уст Илимско водохранилище|Уст Илимското водохранилище]] в средното течение на реката се е намирал град Илимск, който остава под водите на водохранилището. Част от най-старите сгради и исторически значимите съоръжения са евакуирани в [[Иркутск]].