Разлика между версии на „Витамин B12“

Направо към навигацията Направо към търсенето
99 байта изтрити ,  преди 1 година
м (неправилно членуване - предлог и пълен член)
Съдържа елемента кобалт и всички форми на витамина са известни като кобаламини. Метилкобаламин и 5-деоксиаденозилкобаламин са форми на витамин В<sub>12</sub>, активни в човешкия метаболизъм. Често използвано име за субстанцията в медицинската литература е цианкобаламин.
 
През 1920 година Джордж Уипъл прави експерименти с животни, болни от [[пернициозна анемия]], като търси подходящо лечение на заболяването.
 
Медикът открива, че след прием на големи количества черен дроб се наблюдава значително подобрение в състоянието им, като в продължение на няколко години този метод на терапия е бил единственият наличен за болните от пернициозна анемия.
Няколко години по-късно в резултат на задълбочени проучвания в областта се открива водноразтворимата субстанция, продукт на бактериален растеж. Подробностите около структурата на витамина се разясняват през 1956 година от Dorothy Crowfoot Hodgkin и нейния екип, а след това започва масовото и мащабно производство на субстанцията.
 
В човешкият организъм витаминВитамин В<sub>12</sub> постъпва чрез храната и хранителни добавки. Източниците на витамин В<sub>12</sub> са главно с животински произход – риба, черен дроб, месо (пилешко, пуешко, говеждо), мляко и млечни продукти, яйца.
 
== Източници ==
Анонимен потребител

Навигация