Фарс: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
махам твърдения без източник
Ред 1: Ред 1:
{{други значения|комедийния жанр|историческата област|Персия|провинцията в Иран|Фарс (остан)}}
{{други значения|комедийния жанр|историческата област|Персия|провинцията в Иран|Фарс (остан)}}


'''Фарсът''' е театрален комедиен жанр,<ref>[http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D1%84%D0%B0%D1%80%D1%81/ ibl.bas.bg]</ref> чиято цел е да забавлява зрителите с представянето на невероятни или екстравагантни, малко възможни ситуации, чрез маскиране и припознаване. Във фарса често се включва игра на думи, сексуални намеци, преднамерена абсурдност и безсмисленост, бързо темпо и забързване с развитието на действието. Основното предназначение на фарса не е съзнателната политическа сатира, а непринуденото и безгрижно представяне на градския бит с всички негови скандални случки, непристойност, грубост и веселост. Във френския фарс често се засяга темата скандали между съпрузите.
'''Фарсът''' е лека [[комедия]],<ref>[http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D1%84%D0%B0%D1%80%D1%81/ ibl.bas.bg]</ref> изградена върху недоразумения или изненадващи стълкновения. Във фарса често се включва [[игра на думи]], сексуални намеци, преднамерена абсурдност и безсмисленост, бързо темпо и забързване с развитието на действието. Основното предназначение на фарса не е съзнателната политическа сатира, а непринуденото и безгрижно представяне на градския бит с всички негови скандални случки, непристойност, грубост и веселост. Във френския фарс често се засяга темата скандали между съпрузите.


Заражда се през средните векове в [[Западна Европа]] (най-вече във [[Франция]]), но има корени в гръко-римския античен театър. Може да се открият негови следи у [[Аристофан]] и [[Плавт]], и специфично [[ателана]]. За пръв път думата е употребена през 10 век. Представленията са се играли на пазари и в странноприемници от [[хистериони]].
Заражда се през средните векове в [[Западна Европа]] (най-вече в средновековна [[Франция]]), но има корени в гръко-римския античен театър. Може да се открият негови следи у [[Аристофан]] и [[Плавт]], и специфично [[ателана]]. За пръв път думата е употребена през 10 век. Представленията са се играли на пазари и в странноприемници от [[хистериони]].


В съвременния език фарс се нарича също профанацията и имитацията на дадено действие или процес, например съдебен процес.
В съвременния език фарс се нарича също профанацията и имитацията на дадено действие или процес, например съдебен процес.

Версия от 09:57, 22 януари 2020

Тази статия е за комедийния жанр. За историческата област вижте Персия. За провинцията в Иран вижте Фарс (остан).

Фарсът е лека комедия,[1] изградена върху недоразумения или изненадващи стълкновения. Във фарса често се включва игра на думи, сексуални намеци, преднамерена абсурдност и безсмисленост, бързо темпо и забързване с развитието на действието. Основното предназначение на фарса не е съзнателната политическа сатира, а непринуденото и безгрижно представяне на градския бит с всички негови скандални случки, непристойност, грубост и веселост. Във френския фарс често се засяга темата скандали между съпрузите.

Заражда се през средните векове в Западна Европа (най-вече в средновековна Франция), но има корени в гръко-римския античен театър. Може да се открият негови следи у Аристофан и Плавт, и специфично ателана. За пръв път думата е употребена през 10 век. Представленията са се играли на пазари и в странноприемници от хистериони.

В съвременния език фарс се нарича също профанацията и имитацията на дадено действие или процес, например съдебен процес.

Бележки