Разлика между версии на „Жозефин дьо Боарне“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
неправилно членуване - предлог и пълен член
м (неправилно членуване - предлог и пълен член)
Бракът им не е спокоен. Подтикнат от майка си, Бонапарт имал любовници, за да е сигурен, че причината за бездетния му брак с Жозефин не е той. Така през 1806 година полската графиня и любовница на Наполеон – Мария Валевска му ражда незаконен син, който няма право да бъде негов законен наследник.
 
Тъй като Жозефин не може да роди дете от императора, той решава да поиска развод. Жозефин няма друг избор и се съгласява на развод, който бързо става факт, като основният официален аргумент е, че на технияттехния църковен брак не е имало свидетели, поради което е невалиден. През [[1809]] година Наполеон се развежда с Жозефин и същата година сключва брак с 18-годишната австрийската принцеса [[Мария Луиза Австрийска]]. Според злите езици Жозефин лично го е съветвала при избора на бъдещата му съпруга.
 
След развода Жозефин се нанася да живее в замъка [[Рюей Малмезон|Малмезон]], където любовта ѝ към цветята се изразява в пищно цъфтящия парк на имението, където освен европейски, цъфтят и много екзотични видове, внесени от далечни земи. Връзката между Наполеон и Жозефин остава повече от приятелска – когато не е на война или на поход, Наполеон редовно я посещава в замъка, а близките им твърдят, че Жозефин е неговата голяма любов.

Навигация