Бал с маски: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
без копивио от http://www.opernilibreta.hit.bg/index-Verdi-Bal%20s%20maski.htm , с външна препратка
Ред 3: Ред 3:
== Действащи лица ==
== Действащи лица ==


* Граф Ричард Уоруик — губернатор на Бостън /тенор/,
* Граф Ричард Уоруик — губернатор на Бостън — [[тенор]],
* Ренато — креол офицер, приятел и секретар на Ричард /баритон/,
* Ренато — креол офицер, приятел и секретар на Ричард — [[баритон]],
* Амелия — негова жена /сопран/,
* Амелия — негова жена — [[сопран]],
* Улрика – врачка /мецосопран/,
* Улрика – врачка — [[мецосопран]],
* Оскар – паж /сопран/,
* Оскар – паж сопран,
* Силвано – моряк /бас/,
* Силвано – моряк — [[бас]],
* Самуел и Том — офицери заговорници /бас/,
* Самуел и Том — офицери заговорници бас,
* Съдия — /тенор/.
* Съдия — тенор.


Действието развива в края на [[17 век|XVII век]] в [[Бостън]].
Действието развива в края на [[17 век|XVII век]] в [[Бостън]].
Ред 20: Ред 20:
В [[България]] операта е поставена от [[Софийска народна опера|Софийската народна опера]] през [[1926]] г. с диригент В. Бобчевски и режисьор Ил. Арнаудов.
В [[България]] операта е поставена от [[Софийска народна опера|Софийската народна опера]] през [[1926]] г. с диригент В. Бобчевски и режисьор Ил. Арнаудов.


== Външни препратки ==
== Либрето ==
* [http://www.opernilibreta.hit.bg/index-Verdi-Bal%20s%20maski.htm Либрето на операта „Бал с маски“]


Първо действие

Зала в двореца на губернатора на Бостън Ричард Уоруйк. Приближените на графа очакват да бъдат приети. Сред тях са и двамата заговорници Самуел и Том, които търсят повод да премахнат графа. Идва Ричард. Неговият паж Оскар му дава списък с именатана всички поканени на бала с маски. Графът е развълнуван. Сред поканените той вижда името на Амелия - жената на неговия секретар и приятел Ренато. Ричърд е влюбен отдавна в Амелия, но досега не се е решил да й разкрие чуствата си. Идва Ренато, който му казва, че е разкрил голям заговор срешу него, но Ричард не му обръща внимание. Влиза върховният съдия, който му подава за подпис смъртната присъда на магьосницата Улрика. Оскар моли Ричард да не бърза с присъдата. Според пажа Улрика не прави нищо лошо, тя само предсказва бъдещято на хората. Графът решава тази вечер всички да се преоблекът и да посетят магьосницата, за да се уверят наистина ли прави магии. Ренато е обезпокоен от неразумната постъпка на своя приятел.

Край колибата на Улрика.
Пред огъня на врачката са се събрали много хора, които искат да научат нещо за своето бъдеще.Идва Ричард, преоблечен като рибар. Той сяда край огъня и започва да се подиграва на предсказанията на врачката, което я вбесява. Край Улрика сяда морякът Силвано, който моли да му предскажат бъдещето. Улрика му предсказва скорощно повишение и парична печалба. За да се пошегува, Ричард подписва една заповед за повишение и с една кесия злато я пъхва в палтото на Силвано. Всички са смаяни от това сбъднато предсказание. Пристига слугата на Амелия. Той казва на врачката, че неговата господарка е дошла да помоли за нещо. Улрика изгонва всички. Ричард се скрива, за да чуе какво ще иска Амелия от врачката. Младата жена е дошла да моли за някаква билка, която да подтисне чуствата й. Тя обича Граф Уоруйк въпреки волята си. Улрика й казва, че действително има такава билка. Но за да има действие, Амелия трябва да я открие сама. Билката расте на едно място - в гробищата. Въпреки страха си Амелия още сега ще отиде да набере билката. Веднага след като тя тръгва идват приближените на графа. Ричард започва отново с подигравките. Вбесена, Улрика го повиква за да му гледа. С насмешка Уоруйк подава ръката си. Врачката казва нещо ужасно - много скоро младия граф ще бъде убит. Това още повече развеселява Ричард. Той пита Улрика от кого ще бъде убит. Врачката се поколебава дали да му каже, но неговия присмех я кара да е искрена - Ричард ще бъде убит от първия човек, с когото се ръкува. В този момент идва закъснелия Ренато. Ричард му подава изпитателно ръка - дали неговият приятел е способен на такова нещо? Облекчен от факта, че графа е жив и здрав, Ренато му подава ръка.

Второ действие.
В гробищата.

Наближава полунощ. Трепереща от страх, Амелия е дошла, за да търси любовната билка. Сърцето й не желае това, но тя е длъжна да я намери. Навсякаъде около нея и се привиждат призраци, но тя продължава да търси. Неочаквано към нея се приближава Ричърд. Смесени чуства обземат младата жена - тя е уплашена и радостна едновременно. Амелия го моли да си тръгне, но той вече не може да крие чуствата си. Младата жена също няма сили да прикрие любовта си. Внезапно идва Ренато. Той не обръща внимание на скритата в сянката жена,а е силно разтревожен от заговорниците, които са дошли на гробището да убият Ричърд. Графът трябва веднага да избяга с плаща на Ренато, за да си спаси живота. Но Ричърд не желае да остави Амелия в ръцете на заговорниците. Амелия го умолява да избяга и да се спаси. Тогава Ричърд моли приятеля си да се закълне, че няма да заговори непознатата жена и ще я отведе където тя пожелае. Ренато се заклева в честа си. Двамата си разменят плащовете и Ричърд се скрива в тъмнината. Пристигат заговорниците. Те взимат Ренато за графа и искат да го убият. Но за голяма тяхна изненада пшред тях застава Ренато. Озлобени от неуспеха, те искат от Ренато да им каже коя е дамата с него. Верен на своята клетва, той се хвърля с извадена шпага срешу заговорниците. Силите са неравни и Амелия разбира, че съпругът й е обречен. За да го спаси тя хвърля воала си. Всички са смаяни. Заговорниците почват да се подиграват на Ренато. Той е опозорен. Озлобен креола се заканва да си отмъсти на Ричърд. Той кани главните заговорници Самуел и Том да го посетят в дома му на следващия ден.

Трето действие.
Кабинетът на Ренато.

Подивял от ревност, Ренато иска смъртта на Амелия. Само така ще може да измие позора от себе си. Амелия е готова да умре. Тя иска само да се прости с детето си. Ренато се съгласява. Останал сам, той променя своето решение. Нека да умре Ричърд. Той е главния виновник за създалата се ситуация. Идват Самуел и Том. Креолът им съобщава, че е решил да убие графа. Двамата обаче не са съгласни. Те смятат, че е редно да доведът делото си до край. Решават да теглят жребии. На три лисчета написват имената си. Влиза Амелия и съобщава за пристигането на Оскар. Ренато кара жена си да избере едно от лисчетата. Със свито сърце тя изтегля едно лисче. На него е името на мъжа й. Влиза Оскар, който носи поканите за утрешния бал с маски. Тримата решават да използват благоприятния момент и на бала да убият Ричърд.

Кабинетът на Ричърд.
Губернаторът е решил да се раздели с Амелия, като изпрати Ренато посланик в Лондон. Той трябва да замине рано на другия ден. Тежко е решението, което младият граф е взел, но само така може да разреши този проблем. Той не желае да наранява Ренато, а любовта му към Амелия може да бъде притъпена само ако отдалечи младата жена далеч от себе си. Влиза Оскар и съобщава, че гостите са се събрали и очакват само графа. Той подава на Ричърд едно писмо, донесено от непозната жена. В писмото се съобщава на граф Ричърд Уоруйк да не ходи на бала, защото ще бъде убит. Всъщност писмото е от Амелия, която се опитва да предпази младия граф. Но Ричърд иска за последно да види Амелия и пренебрегва писмото. Той облича плаща и слиза в залата.

Зала в двореца.
Балът е в разгара си. Маскираният Оскар намира между гостите Ренато. Креолът се опитва да разбере какъв костюм носи графът, но Оскар отказва да му каже. Тогава Ренато му казва, че тряба да съобщи нещо много важно, и че животът на графа е застрашен. Уплашен, Оскар му описва костюма на графа. Ренато е доволен. Влиза Ричърд. Той спира Амелия за да се прости с нея. В този момент Ренато забива ножа си в гърдите му. С последни сили Ричърд подава назначението на Ренато и му казва, че винаги е обичал Амелия, но никога не е злоупотребил с доверието на своя приятел. Ренато е потресен от думите му, но вече е късно и Ричърд издъхва в ръцете му.
{{Джузепе_Верди}}
{{Джузепе_Верди}}



Версия от 21:56, 28 май 2007

Бал с маски е опера, написана от италианския композитор Джузепе Верди.

Файл:Unballoinmaschera.jpeg

Действащи лица

  • Граф Ричард Уоруик — губернатор на Бостън — тенор,
  • Ренато — креол офицер, приятел и секретар на Ричард — баритон,
  • Амелия — негова жена — сопран,
  • Улрика – врачка — мецосопран,
  • Оскар – паж — сопран,
  • Силвано – моряк — бас,
  • Самуел и Том — офицери заговорници — бас,
  • Съдия — тенор.

Действието развива в края на XVII век в Бостън.

Операта е написана през 1857 г. върху сюжета на Еужен Скриб „Густав III“ или „Бал с маски“. Скриб е вдъхновен от събитията около убийството на шведския крал Густав III през 1792 г. Верди написва плана-сценарий и го изпраща на Антонио Сома, който се задоволява да преведе либретото на Еужен Скриб на италиански. След множество скандали и неприятности са направени известни промени в текста и премиерата преминава с успех в театър „Аполо“ в Рим на 17 февруари 1850 г. След това Франческо Пиаве прави последна преработка на текста.

"Бал с маски" е една от оперите на Верди, предизвикала най-много спорове. Докато траела композицията, цензурата искала обширни промени, като в крайна сметка тя искала повече изменения отколкото Верди бил съгласен да направи. По тази причина той прекратил договора си, но театърът го дал под съд. Верди им отговорил като ги дал под съд за клевета. Резултатът от съдебните процеси бил, че театърът оттеглил обвиненията си, а Верди обещал да довърши работата си върху операта. Преди премиерата в Рим обаче, мястото на действието било принудително променено от Стокхолм в Бостън, а крал Густав станал граф Уоруик.

В България операта е поставена от Софийската народна опера през 1926 г. с диригент В. Бобчевски и режисьор Ил. Арнаудов.

Външни препратки