Григорий Богослов: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м излишен празен ред
м интервал след точка в текст
Ред 47: Ред 47:
* [http://mystudies.narod.ru/library/g/greg_naz/poems/00.html Стихотворения Григория Богослова]
* [http://mystudies.narod.ru/library/g/greg_naz/poems/00.html Стихотворения Григория Богослова]
* [http://mystudies.narod.ru/library/g/greg_naz/epistles/000.html Письма Григория Богослова]
* [http://mystudies.narod.ru/library/g/greg_naz/epistles/000.html Письма Григория Богослова]
* [http://www.bogoslov.ru/persons/2710092/index.html Биография, библиография работ автора и библиография работ об авторе на научно – богословском портале Богослов.РУ]
* [http://www.bogoslov.ru/persons/2710092/index.html Биография, библиография работ автора и библиография работ об авторе на научно – богословском портале Богослов. РУ]
* [http://antology.rchgi.spb.ru/Gregory_of_Nazianzus/research.htm Григорий Богослов (Назианзин) — исследования]
* [http://antology.rchgi.spb.ru/Gregory_of_Nazianzus/research.htm Григорий Богослов (Назианзин) — исследования]
* [http://nazianzos.fltr.ucl.ac.be/002Contenu.htm Центр Исследования Григория Богослова, Франция] {{ref-lang|fr}}
* [http://nazianzos.fltr.ucl.ac.be/002Contenu.htm Центр Исследования Григория Богослова, Франция] {{ref-lang|fr}}

Версия от 13:28, 24 януари 2020

Свети Григорий Богослов
Икона
Богослов, Доктор на Църквата,
Велик архиерей, Кападокийски Отец,
Вселенски Учител
Роден329 г.
Починал25 януари 389 г. (60 г.)
Почитан вЦялото християнство
Главно светилищеПатриаршеската катедрала "Св. Георги", Истанбул
Празник25 януари
Свети Григорий Богослов в Общомедия
Икона на Св. Григорий Богослов, стенопис от Карийе джамия, Истанбул.

Григорий Богослов или Григорий Назиански (на латински: Gregorius Nazianzenus) e християнски светец, нарежда се сред най-заслужилите от отците на църквата, близък съратник на много църковни прелати и Василий Велики.

Григорий е син на епископа на град Назианз, от 362 година е презвитер, от 372 година – епископ на град Сасим. Председателства Втория вселенски събор през 381 година. Автор на „Слова за богословите“, духовни стихове и множество послания. Един от създателите на учението за богочовешката природа на Иисус Христос. Оказва огромно влияние на следващите църковни писатели. Паметта му се почита на 25 януари (7 февруари).

Образование

Първоначално той учи у дома с чичо си Свети Амфилохий. По-късно учи в Назианз (където баща му Григорий е епископ), Кападокия, Александрия и Атина. Докато е в Атина, установява близко приятелство със Свети Василий Велики, а също се запознава и с Юлиан, който по-късно става император Юлиан Отстъпник. Докато завършва образованието си, Григорий учи за кратко риторика в Атина.

Служба

През 361 година Григорий се връща в Назиан и е ръкоположен за презвитер (старейшина или свещеник). Той прекарва време в пустинята заедно с Василий в аскетизъм, но по-късно се връща, за да се грижи за християнските общини в Назиан. Василий по-късно го прави епископ на Сасим. През 378 година Антиохийският събор кани Григорий да стане архиепископ на Константинопол, където предишният архиепископ е починал неотдавна. Григорий приема със съгласието на Василий. По същото време има много ариани и аполинарии в града, срещу които скоро свиква Втори Вселенски събор през 381 година. През 379 година, в нощта преди Великден тълпа от въоръжени еретици внезапно нахлуват в църквата по време на литургия, раняват Григорий и убиват другия епископ.

Богословие и служби

В своята теология Григорий защитава доктрината за Светата Троица, включвайки Иисус Христос и Свети Дух. Той изтъква, че Иисус не престава да е Бог, когато става човек, нито пък че губи божествената си природа, когато взима човешка природа. Освен това Григорий твърди, че Христос е напълно човек, с човешка душа.

Успение

След смъртта на Свети Григорий е погребан в Назиан. Неговите мощи са пренесени в Константинопол през 950 година в църквата на Светите Апостоли. Част от мощите му са взети от кръстоносците по време на Четвърти кръстоносен поход и отнесени в Рим. На 27 ноември 2004 година те са върнати (заедно с мощите на Свети Йоан Златоуст) в Истанбул от папа Йоан Павел II (макар че Ватикана задържа малка част от тях). Тези мощи сега се съхраняват в Патриаршеската катедрала „Свети Георги“ в квартала „Фенер“.

Мощите на Григорий Богослов се пазят в седалището на Вселенската патриаршия в Цариград, Турция – църквата „Свети Георги“.

Източници

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Gregory of Nazianzus в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​