Разлика между версии на „Даниел Дефо“

Направо към навигацията Направо към търсенето
1 байт изтрити ,  преди 1 година
м
интервал след точка в текст; козметични промени
(→‎Романи: Fixed grammar errors, added information. Fixed stylistic problems.)
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
м (интервал след точка в текст; козметични промени)
„Дневник на чумавата година“ не е документално четиво. Даниел Дефо е на пет години, по време на разразяването на Голямата чума (1665-1666г.), но фактите и случките, описани в книгата, са от първо лице, наистина живяло по време на чумата в [[Лондон]]. В увода на книгата се споменава, че творбата е едно от малкото псевдоисторически творби, които се приемат за достоверни сред историческите кръгове.
 
Спорове съществуват относно източника на информация в романа. Действията се приписват на лице с инициалите Х.Ф.и докато самият Даниел Дефо е невръстен, по време на събитията, които описва, неговият чичо Хенри Фоу живее и предполага се води обстойни дневници за живота си в Лондон в разгара на епидемията. Днес е прието, че "Дневник за чумавата година" се базира именно на тях, което придава на книгата достоверност.
 
Поради тази причина описанията на живота и порядките в [[Лондон]] и [[Англия]] през XVII век са достоверни и правдоподобни. Разбиранията на хората от XVII век и техните методи за борба със заразата и нейното лечение са описани подробно и в детайл: хората са нямали представа, че заразата се разпространява с ухапванята на бълхите, живеещи по плъховете, а не във въздуха чрез зловонни миризми. Лечението на заразените е описано като процес чрез разяждане с киселини или срязване на отоците по тялото на нещастните болни, за да изтече гнойта. Тези манипулации са изпълнявани без упойка. Като най-честото облекчение и утеха на болните е посочена религията.
 
Книгата е често сравнявана със знаменития дневник на [[Самюъл Пийпс]], който подробно обсъжда животът в Лондон от същата епоха и е писан по време на описаните събития. Творбата на Дефо, обаче е значително по-детайлна, тъй като се спира на седмични статистика на смъртни случаи, хроники за отделни квартали и дори частни домове. Хрониката му е значително по-структурирана, систематизирана и е плод на по-късно проучване от страна на автора.
 
; „Полковник Джак“

Навигация