Разлика между версии на „Зимница (област Стара Загора)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
интервал след точка в текст
м (излишен празен ред)
м (интервал след точка в текст)
 
== География ==
Селото се намира в Източната част на Розовата Долина. Край него минава една от големите реки на България – Тунджа. Климатът е умерен европейски. Предвид на това, че селото е срещу Балканския Тревненски проход, зимата е доста ветровита и студена. Наличието на води от река Тунджа и високото ниво на подпочвенните води (близост на Балкана), дават благоприятна основа за развитието на земеделие, което е основен поминък на местното население. Основните култури, които са се произвеждали във втората половина на 20 век, са били краставици, пипер, картофи и зеле. По това време започва и отглеждането на тютюн. Важна част от селскостопанската продукция заемат маслодайните култури -рози, лавандула, мента. Край селото се намира фабрика за преработка на тези маслодайни култури, собственост на фирма "Биоланд-България"(Розоварна).
 
Тютюнът се преработва в промишлени количества в тютюневи сушилни край селото.
 
== История ==
Не е известна точната дата на възникване на селото. То е било във всички случаи турско село през властването на Отоманската империя.
Старото име на селото е КАШЛАТА (Кашла- място, където овчарите през зимата са слизали от околните планини -преди всичко от Балкана, за да прекарат зимата). След изтеглянето на турските жители през Руско-Турската война 1876- 1878 година до селото се преселват много и различни фамилии. Корените на основното българско по народност население са балканските и средногорски махали, където българите са пребивавали по време на Отоманската империя, като повечето фамилии носят имената на съответните махали, от които са се преселили българите (Драндарите, Мазниците, Балканджиите).
 
== Религии ==
 
== Културни и природни забележителности ==
Изключителна важна природна забележителност е пещерата (Меча дупка), за която се смята, че е била много дълбока, но е частично затрупана. Намира се на юг от селото в посока към Изгорялата могила .
 
В селото се провежда всяка година събор на деня на Св. Богородица- 28 август /по стария стил/15 август по новия.
 
Съборът е културно мероприятие, на което и двете етнически групи -българи и цигани, честват свой празник. Празникът е съпроводен от селски събор и
подготвяне на обредни ястия / курбан /. Това е ястие от сварено овче месо .
 
== Личности ==
Детски ромски танцов състав при училището .
 
<!-- === Кухня === -->Благодарение на жител на Зимница Корейска фондация подпомага възраждането на производството на селско- стопански култури-картофи, соя, пипер . Пиперът е предаван за преработка и изнасян до страните от Европа като висококачествена лютеница
 
== Външни препратки ==

Навигация