Направо към съдържанието

Траш метъл: Разлика между версии

2 байта изтрити ,  преди 2 години
м
неправилно членуване - предлог и пълен член
м (неправилно членуване - предлог и пълен член)
Мнозина смятат, че първите траш рифове са създадени от ''Black Sabbath'' в песента им ''„Symptom of the Universe“'' от албума ''„Sabotage“'' от [[1975]] година. За първата траш метъл песен изобщо се счита ''„The Beast Within“'' на групата [[Overkill]], взела името си от едноименното парче на [[Motörhead]]. За първа траш метъл група се счита [[Exodus]], създадена през 1979 година. Първия траш метъл запис е осъществен от групата [[Metal Church]] през [[1981]] година под формата на демо, наречено ''„Red Skies“'', последвано от демотата на [[Metallica]] ''„Power Metal“'' през април [[1982]] и ''„No Life 'till Leather“'' през юли същата година. Наченки на траш има и в първите 2 албума на [[Venom]] ot 1981 и 1982-ра, но те по-скоро са основоположници на [[блек метъл|блек]] стила.
 
За официална рождена дата на траш метъла се счита издаването на дебютния албум на американската група [[Metallica]] ''„[[Kill 'Em All]]“'' през юли [[1983]] година, който е определян като най-тежкия запис излизал някога дотогава (до-преди това за първенци са били смятани Venom). Това определено е първият траш метъл албум, но съвсем не е същинското началото на траша тъй като още преди това редица групи, включително Металика, изнасят концерти в легендарниятлегендарния [[Район на Санфранциския залив]] (San Francisco Bay Area), свирейки траш метъл, който тогава минава за ъндърграунд музика. На ъндърграунд пазара се появяват поредица от траш компилации съдържащи записи от концерти на групите, чиито стил символично е наименован ''„Bay Area Thrash“''. Следващия траш метъл албум, с голямо влияние за стила е излезлия през декември [[1983]] „Show No Mercy“ на [[Slayer]]
 
През средата на 80-те се появяват и немските траш групи [[Kreator]], [[Sodom]] и [[Destruction]], които втежняват още повече музиката.