Разлика между версии на „Унгарци“

Направо към навигацията Направо към търсенето
2 байта изтрити ,  преди 1 година
м
неправилно членуване - предлог и пълен член
м (4-цифрени числа без интервал)
м (неправилно членуване - предлог и пълен член)
С други думи, освен всичко друго, при тях се наблюдавала и двойствеността на върховната власт, толкова характерна и за [[хазари]]те. Избирането на този вожд ставало чрез церемония, която по думите на Константин Багрянородни "''напълно е съответна с обичаите и законите на хазарите''”. Последния казва още, че преди са ги наричали "бели савири" (''σαβαρτοι ασπαλοι'') (вероятно указание, че са родствени на савирите дошли от същия район) и в 80-те години на 9 век част от тях, под натиска на [[печенези]]те отстъпили от населяваната от тях територия между реките [[Дон]] и [[Днепър]] ("Страна Леведия") на запад в областта Ателкюз (на унг. "Междуречие" – между реките Днепър и Днестър).
 
През 90-те години на 9 век маджарите претърпяват ново поражение от [[българи]] и печенеги и се насочват към Среднодунавската низина, водени от [[Арпад]]. За този родоначалник на унгарската кралска династия сведения се дават в така наречения "Унгарски аноним". Негов баща е Алмус (Almus/Almos), живял през втората половина на 9 век, чието име много напомня това на известниятизвестния от съчинението на ибн Фадлан владетел на [[Волжка България]] Алмус/Алмуш/Алмас.
 
В Европа маджарите уседват в Карпатския басейн и в земите на историко-географската област [[Панония]], където асимилирали установените там [[южни славяни|южнославянски племена]]. Техни наследници са днешните унгарци.

Навигация