Разлика между версии на „Франсоа Вател“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
неправилно членуване - предлог и пълен член
м (неправилно членуване - предлог и пълен член)
}}
 
'''Франсоа Вател''' (на [[френски език]]: ''François Vatel'', [[1631]] – [[24 април]] [[1671]]) е френски [[готвач]]. Създател е на прочутия крем Шантийи – разбита със [[захар]] [[сметана]] с [[Вкус (сетиво)|вкус]] на [[ванилия]]. [[Самоубийство|Самоубива]] се, тъй като вследствие лошо време, доставчиците му не му донасят необходимата му [[риба]] и той не може да осигури храната за екстравагантния банкет в чест на френскиятфренския [[крал]] [[Луи XIV]] даден от [[Луи II дьо Конде|Луи II дьо Бурбон, принц дьо Конде]] през месец април [[1671]] г. в замъка Шантийи (Château de Chantilly).
 
== Биография ==
 
[[Файл:Chateau de Chantilly.jpg|мини|300px|Château de Chantilly]]
Крал Луи XIV и принцът на Конде са в обтегнати отношения, тъй като в първата [[Фронда]] (въстание срещу френското правителство) отначало силно подкрепя кралската власт, но впоследствие се оказва неин отявлен противник. След няколко години основни ремонти по замъка, на [[21 април]] [[1671]] крал Луи XIV, 20 години след Фрондата, посещава замъка на принца на Конде, за да се обсъди евентуалната [[Нидерландска война|Френско-Нидерландска война]] (впоследствие през [[1672]] – [[1678]] се състои), от която принцът ще да извлече съществена облага, тъй като е забележителен военачалник и поддържа собствена армия – една от най-силните в страната. Впечатлението от гостуването било особено важно за принц дьо Конде, тъй като той искал от краля голяма сума и се опитвал да спечели благоразположението му, за което способствали и усилията на Вател. В същото време с гостоприемството си иска да отвърне за оказаната благодат и прошка. Кралят води със себе си целият двор от 3000 души (600 придворни и множество слуги). Съдбата на дома на Конде до голяма степен зависи от успеха на тържествата и принца стоварва цялата тежест на този успех на неговиятнеговия иконом Вател. Срокът, за който той трябвало да подготви всичко, бил 15 дни.
 
[[Файл:Grand-conde.jpg|мини|200px|ляво|Портрет на Конде от Давид Тениер Млади]]
 
== Филмът „Вател“ ==
През [[2000]] г. режисьора [[Ролан Жофе]] (Roland Joffé), известен преди това с филма „Мисията“, представя на фестивала в Кан игралния филм „Вател“. В главната роля се въплъщава [[Жерар Депардийо]] (Gérard Depardieu), маркизата е [[Ума Търман]] (Uma Thurman), роля е поверена и на [[Тим Рот]] (Tim Roth), а кралят се играе от [[Джулиан Сандс]] (Julian Sands). Филмът разглежда последните три дни от живота на Вател. В големи детайли е представена цялата пищност и великолепие на живота на френскиятфренския кралски двор. Фабулата на филма се разиграва около привличането мужду Вател и маркиза дьо Севин, която същевременно е и любовница на краля. Готвача спечелва сърцето на маркизата благодарение на ненатрапчивата проява на нежно и добро отношение. Въпреки, че стигат до интимна близост, тя не може да си позволи да поддържа подобна връзка, още по-малко кралят да узнае за такава. Аргумента за съдбовното решение на Вател се отдава освен на гореупоменатите събития, и на драмата от невъзможната любов.
 
== Източници ==

Навигация