Фантастични животни и къде да ги намерим: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Ред 22: Ред 22:
'''„Фантастични животни и къде да ги намерим“''' е книга, написана от [[Англия|английската]] писателка [[Джоан Роулинг|Дж. К. Роулинг]] за магическите създания в света на ''Хари Потър''. Тя е копие на учебника на [[Хари Потър]], споменат в първата част – ''[[Хари Потър и Философският камък]]''.
'''„Фантастични животни и къде да ги намерим“''' е книга, написана от [[Англия|английската]] писателка [[Джоан Роулинг|Дж. К. Роулинг]] за магическите създания в света на ''Хари Потър''. Тя е копие на учебника на [[Хари Потър]], споменат в първата част – ''[[Хари Потър и Философският камък]]''.


В интервю от 2001 с Scholastic, Роулинг заявява, че е избрала предмета за магически създания, защото е забавна тема, за която вече е разработила доста информация. Името на Роулинг не се появява на корицата, а е под [[псевдоним]]a „Нют Скамандър“.
В интервю от 2001 с Scholastic, Роулинг заявява, че е избрала предмета за магически създания, защото е забавна тема, за която вече е разработила доста информация. Името на Роулинг не е написано на оригиналната корица, a авторът носи [[псевдоним]]а „Нют Скамандър“.


Книгата е в полза на благотворителност за Comic Relief. Над 80% от цената на всяка продадена книга отива директно за бедните деца в различни места по целия свят. Според Comic Relief продажбите на тази книга заедно с ''[[Куидичът през вековете]]'' са събрали 15,7 милиона паунда.
Приходите от книгата са в полза на благотворителната организация Comic Relief, свързана с БиБиСи. Над 80% от цената на всяка продадена книга отива директно за бедните деца в различни места по целия свят. Според Comic Relief продажбите на тази книга заедно с ''[[Куидичът през вековете]]'' са събрали 15,7 милиона паунда.


== Резюме ==
== Резюме ==

Версия от 09:09, 29 януари 2020

Тази статия е за книгата. За филма вижте Фантастични животни и къде да ги намерим (филм).

Фантастични животни и къде да ги намерим
Fantastic Beasts and Where to Find Them
АвторДжоан Роулинг
Първо издание2001 г.
Великобритания
Оригинален езикАнглийски
Жанрфентъзи
Видроман
ПоредицаХари Потър

ПреводачКрасимира Абаджиева

„Фантастични животни и къде да ги намерим“ е книга, написана от английската писателка Дж. К. Роулинг за магическите създания в света на Хари Потър. Тя е копие на учебника на Хари Потър, споменат в първата част – Хари Потър и Философският камък.

В интервю от 2001 с Scholastic, Роулинг заявява, че е избрала предмета за магически създания, защото е забавна тема, за която вече е разработила доста информация. Името на Роулинг не е написано на оригиналната корица, a авторът носи псевдонима „Нют Скамандър“.

Приходите от книгата са в полза на благотворителната организация Comic Relief, свързана с БиБиСи. Над 80% от цената на всяка продадена книга отива директно за бедните деца в различни места по целия свят. Според Comic Relief продажбите на тази книга заедно с Куидичът през вековете са събрали 15,7 милиона паунда.

Резюме

Фантастични животни написан от зоомага Нют Скамандър, измислен герой в поредицата Хари Потър. В сериите магизоологията е наука, която изучава магическите създания.

Фантастични животни и къде да ги намерим съдържа историята на Магизоологията и описва 75 магически видове, срещани по цял свят. Авторът Скамандер казва, че е събрал повечето информация в книгата от чрез наблюдения, които направил през годините, докато пътува през пет континента. Той отбелязва, че първото издание е било възложено през 1918 година от г-н Августутс Уорм. Тя обаче не е била публикувана до 1927.

В света на Хари Потър книгата е задължителен учебник за първокурсниците в Хогуортс, след като е била одобрена още от първото си издание. Не е ясно защо книгата трябва на първокурсниците, защото учениците не изучават Грижа за магическите създания, докато не станат трети курс. Въпреки че може да се използва като енциклопедия в часа по Защита срещу черните изкуства.

Съдържание

  • За автора
  • Предговор от Албус Дъмбълдор
  • Въведение от Нюк Скамандър
  • За тази книга
  • Какво е звяр?
  • Кратка история за осведомеността на мъгълите за фантастичните зверове
  • Защо Магизоологията е от значение
  • Класификации от Министерството на магията
  • От А-Я за фантастичните зверове

Нют Скамандър

Нют Скамандър
герой на Дж. К. Роулинг
от Хари Потър
Характеристики
Вид / РасаЧовек
Роден1897 г.
ДомХафълпаф
УчилищеХогуортс
УменияМагизоолог
Филмови адаптации
Актьор/АктрисаЕди Редмейн

Нютон „Нют“ Артемис Фидо Скамандър е измисленият автор на Фантастични животни и къде да ги намерим, роден през 1897. Според рубриката „За автора“ в книгата, Скамандър е станал зоомаг, заради интереса си към невероятните животни и насърчаван от майка си и развъдчик на хипогрифи.

След завършването в Хогуортс Скамандър се присъединява в Министерството на магията в отдел за Регулация и контрол на магическите създания. Сега, пенсиониран, живее в Дорсет с жена си Порпентина и с низълите си: Хопи, Мили и Маулър. Има внук — Ролф, който се е оженил за Луна Лъвгуд.

Издания

Издания на Scholastic
Меки корици: ISBN 0-439-29501-7
Твърди корици Box Set: ISBN 0-439-32162-X (включва Фантастични животни… и Куидичът през вековете)
Меки корици Box Set: ISBN 0-439-28403-1
Издание на Bloomsbury
Меки корици: ISBN 0-7475-5466-8
Издание на Sagebrush Rebound
Училищно и библиотекарско издание: ISBN 0-613-32541-9

В България

В България книгата „Фантастични животни и къде да ги намерим“ е издадена с твърди корици, като част от фентъзи поредицата за Хари Потър на издателство „Егмонт“.[1]

Вижте също

Източници