Разлика между версии на „Острица (област Русе)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (излишен празен ред)
}}
 
'''ОстрицаОстрѝца''' е [[село]] в [[Северна България]]. То се намира в, [[община Две могили]], [[област Русе]].
 
== География ==
Острица се намира в [[Източна Дунавска равнина|източната част на Дунавската равнина]], на около 35 km на юг от областния град [[Русе]], 14 km на изток-североизток от град [[Борово]], 29 km на северозапад от град [[Попово]] и 10 km на югоизток от общинския център град [[Две могили]]. Климатът е [[умереноконтинентален климат|умереноконтинентален]]. Селото е разположено в долината на река [[Черни Лом]], предимно по полегатия склон край левия бряг на реката, в местност, заобиколена от високи отвесни скали. Изтеглено е на около 2 km в направление северозапад – югоизток. В същото направление през него минава третокласният [[Републикански път III-5001]], който ''на северозапад'' води през село [[Широково]] и покрай село [[Пепелина]] към град Две могили, а ''на югоизток'' – към връзка с третокласния [[Републикански път III-202]] и по него към град Попово. Редовен автобусен транспорт обслужва Острица.
 
Острица е село в Северна България. Намира се в община Две могили, област Русе.
Населението на село Острица<ref>[https://www.nsi.bg/nrnm/show9.php?sid=3480&ezik=bul Справка за населението на с. Острица, общ. Две могили, обл. Русе]</ref>, наброявало 1353 души към [[1934]] г. и 1499 – към [[1946]] г., намалява до 221 души към [[2018]] г.
В България има още едно село със същото име – в община Чепеларе, област Смолян.
Отстои на 47 км южно от центъра на гр. Русе, на 13 км югоизточно от гр. Две могили, на 187 км северозападно от гр. Варна и на 283 км североизточно от столицата София. Редовен автобусен транспорт обслужва селото.
Населението наброява приблизително 310 души.
Острица се намира в долината на река Черни Лом, в източната част на Дунавската равнина, на 94 м надморска височина. Селото е разположено в равнинна местност, заобиколена от високи отвесни скали. Лятото тук е сухо и горещо, а зимата доста студена.
 
== Други ==
Острица е добре устроено село, електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи. Работят кметство, пощенски клон, читалище с библиотека, православна църква и различни търговски обекти. Здравното обслужване и учебните заведения са в общинския център – Две могили.
 
Интересни забележителности:
Пещера Орлова чука (7 км) – втората най-дълга пещера в България. До пещерата се намира и едноименната хижа, където има условия за барбекю, стрелба с лък, езда, зелено училище и др.
 
Девическият манастир "Св„Св. Марина"Марина“ (9 км) в с. Каран Върбовка – един от старите български манастири, които са възникнали по време на Второто българско царство. Манастирът е отворен целогодишно.
 
Средновековният град Червен (22 км) – археологически обект със значим принос за изучаването на средновековната българска култура.
 
== Източници и бележки ==
<references />
 
== Външни препратки ==

Навигация