Крак: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на 46.10.104.150 (б.), към версия на 213.240.255.67
Luchibsl1 (беседа | приноси)
Ред 8: Ред 8:


== Езикови особености ==
== Езикови особености ==
В [[български език|българския език]] се използва основно [[дума]]та '''крак''', но има и друга дума, която също се използва, но значително по-рядко, има я и в [[руски]]я, и е '''нога'''. По-популярна дума до последната е бързоног.
В [[български език|българския език]] се използва основно [[дума]]та '''крак''', но има и друга дума, която също се използва, но значително по-рядко, има я и в [[Руски език|руския]], и е '''нога'''. По-популярна дума до последната е бързоног.


== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 14:02, 3 февруари 2020

Човешки крак

Кракът е част от тялото, крайник (долен при човека), който служи за придвижване. Докато човек има два крака, много животни са с по 4, а насекомите – 6, 8, 12 и повече.

Функция и културни аспекти

Краката са често използвани за скок, разходка, бягане, ритане, правостоящ и подобен род активност и са важни части от масата на тялото. Много хора (предимно младежи) и често жени в много западни култури често си премахват космите на краката. Кола маска, епилиране, бръснене на крака се възприемат понякога като младоликост и са често смятани за атрактивни в тези култури.

Езикови особености

В българския език се използва основно думата крак, но има и друга дума, която също се използва, но значително по-рядко, има я и в руския, и е нога. По-популярна дума до последната е бързоног.

Вижте също

Шаблон:Анатомия-мъниче